English

Rok Predin: Prestopno leto


Rok Predin: Prestopno leto
5. 11.–4. 12. 2021
artKIT

Vabljeni na razstavo slikarskih podob Roka Predina Prestopno leto. Odprtje bo v petek, 5. novembra 2021, ob 18. uri, v prostoru za umetnost artKIT.

VABILO
(PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)
SEZNAM DEL (PDF)

Prestopno leto
je serija štirih podob, od katerih vsaka prikazuje isto mariborsko blokovsko dvorišče v drugem letnem času.

Pogled z višine na dvoriščih, balkonih in oknih najde prebivalce, ki opravljajo mondena opravila, se nehote ulovijo v alegorične postavitve ali umetniško zgodovinske citate ter po celotni sliki uprizarjajo človeško komedijo bližnje preteklosti.

Podobe se naslanjajo na tradicijo Brueglovih motivov družabnega življenja z značilnim ravnovesjem med ostrino pogleda, humorjem in toplino. Prav tako je v njih čutiti odmev beneških vist Canaletta, tokrat prikazanih skozi prizmo sodobne urbane krajine našega mesta.

Tega se je Rok Predin lotil na svoj način, kot slikar, ilustrator, oblikovalec in zlasti kreativec, ki iz likovnosti »svojega sveta« črpa inspiracijo za svoje delo, ki skladno s projektom izbira tudi materiale, ki se loti projekta celovito, se spozna s prostorom, da ve, kje bodo njegove umetnine bivale, da jih namesti v sozvočju z okoljem in okolico in da ima značilen slog.

Zato se je odločil, da bodo dela ustvarjena digitalno, natisnjena na nosilec, položena pod okroglo izrezan paspartu in uokvirjena, dimenzije posameznega dela so 105x105 centimetrov. In ni izbral »klasičnih tehnik«. Sodobno za tukaj in zdaj je v bistvu tudi njegov kompliment Mariboru in stari Mestni hiši na Glavnem trgu.

»Tehnologija je zgolj orodje. Računalnik je kot kladivo, ki ga lahko uporabiš, da zabiješ žebelj in obesiš sliko ali pa nekoga užgeš po nosu. To je tvoja stvar. Digitalni medij je mlad medij, ki se razvija tako hitro, da ga niti ne dohajamo. A prišli smo do zanimivega paradoksa, ko 99 odstotkov digitalne produkcije največ energije vlaga v to, da bi izgledala čim bolj analogno. Po eni strani je to absurd, po drugi strani pa govorimo o teksturah, ki jih je naše oko očitno tako vajeno, da jih moramo ves čas vpeljevati. Ko namreč rišeš, vedno pride do tistih majhnih odstopanj, ki prispevajo k temu, da izdelek diha, da je živ. Računalnik pa bo izračunal in potegnil ravno črto. Pri tem se odpira ogromno konceptualnih problemov, ki jih še nismo razrešili. Podobno, kot takrat, ko se je pojavila fotografija. Imel si slikarje, ki so živeli od portretov, potem pa so prišli fotografi, ki so lahko bolj realno ujeli človeka, in postavilo se je vprašanje: kaj pa je potem naloga slikarjev? Eni so rekli konec slikarstva, drugi pa ne, začetek slikarstva, zdaj smo svobodni.«

Kar tako približno pove: »Težko opišeš takšno stvar, ko vizualno poustvariš hišo iz svojega otroštva, a samo po spominu, tako da poudariš stvari, ki se tebi zdijo pomembne. Svoj spomin lahko spet naseliš z liki, in to mi je najljubše. Proces mi je najbolj ljub, mogoče celo bolj kot končni izdelek, saj sem lahko spet tam, tečem okrog naše hiše, v svetu, ki je idealiziran, polepšan in seveda tudi nekoliko karikiran.«

Rok Predin je vizualni umetnik in režiser animiranih filmov, ki je leta 2004 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Kmalu za tem je začel ustvarjati krajše animirane filme in glasbene spote ter se leta 2009 preselil v London kjer se je pridružil animacijski produkcijski hiši Trunk Animation. Ustvaril je vrsto kratkih animiranih filmov, reklamnih oglasov, glasbenih spotov, televizijskih špic in odrskih projekcij. Leta 2012 je ustvaril vrsto projekcij za britansko kraljico Elizabeto, ki so jih ob šestdeseti obletnici njene vladavine projicirali na pročelje Buckinghamske palače. Njegov kratki animirani film One of a Kind je leta 2014 v Stuttgardu prejel nagrado občinstva. Med njegove naročnike spadajo tudi velika gasbena imena kot so The Rolling Stones, Elton John, U2, Take That in Madness. Nedavno je sodeloval pri izvedbi animiranega spota za legendarno skupino The Beatles. Med drugimi je režiral reklame za Jaguar, Canon in Coca Colo. Ustvaril je vrsto scenografij in video projekcij za Mariborsko narodno gledališče ter sodeloval kot režiser, scenograf in avtor likovne podobe z Mariborskim lutkovnim gledališčem. Živi in dela v Mariboru.

Vstop je prost. Ogled je možen skladno s priporočili NIJZ.

< Rok Predin, POMLAD – TRIJE KRALJI, 2021, 105 x 105 cm.

artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 16. do 20. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

__
Produkcija: Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO
Soorganizacija: KID KIBLA in Društvo za sodobno umetnost X-OP
Podpora: Mestna občina Maribor, Program Erasmus+, Ustvarjalna Evropa

Medijske objave

Se je ves živi pesek na planetu posušil?, Večer, Melita Forstnerič Hajnšek, 4. 12. 2021
Rok Predin: Se je ves živi pesek na planetu posušil?, vecer.com, Melita Forstnerič Hajnšek, 3. 12. 2021
DNEVNA: Nova vas 2 iz devetdesetih!, Maribor24.si, Jaša Lorenčič, 1. 12. 2021
Rok Predin: Prestopno leto, RTV SLO, Ars, Brigita Mohorič, 9. 11. 2021
Rok Predin na razstavi Prestopno leto upodablja življenjski utrip z blokovskega dvorišča, Oddaja Svet kulture, RTV SLO, Ars, Brigita Mohorič, 9. 11. 2021 (00:49–05:26)
Roka Predin: Prestopno leto, oddaja Kultura zdravi, umetnost lajša, Radio Maribor, Brigita Mohorič, 5. 11. 2021 (02:06-06-25)
Razstava, Delo, Deloskop, 5. 11. 2021

Foto: Janez Klenovšek
Foto: Janez Klenovšek

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org