English

































Studio 110: Projekt Migracije

otvoritev razstave v petek, 30. 3. 2018, ob 18. uri
zajtrk v soboto, 31. 3. 2018, ob 10. uri
artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Vabljeni na otvoritev raziskovalne razstave avtorske skupine Studio 110 z naslovom Migracije, ki bo v petek, 30. marca 2018, ob 18. uri v razstavišču artKIT na Glavnem trgu 14 v Mariboru. Naslednji dan, torej v soboto, 31. marca, ste pa od 10. ure naprej vabljeni še na zajtrk z eno od članic skupine, umetnico Piko Novak.

Namen projekta Migracije je obravnava vloge grafičnega oblikovalca v kontekstu trenutnih družbenih migracij. Kako migracijski tokovi oblikujejo ali določajo profesionalnega oblikovalca? Je mogoče, da oblikovalec vpliva na migracije? Katera vizualna sredstva in nosilce lahko uporabi, kadar na globalna družbeno-politična vprašanja odgovarja s sporočili v javnem prostoru?

Na razstavi bodo predstavljeni rezultati dveh delavnic podiplomskih študentov grafičnega oblikovanja Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, izvedenih v novembru in decembru 2016.

Prva delavnica, naslovljena Oblikovanje je politično dejanje pod mentorstvom francoskega tipografa Sébastiena Morlighema in grafičnega oblikovalca Domna Frasa je spodbudila razmišljanje o takratnem položaju beguncev v Evropi in Sloveniji ter zbiranje njihovih zgodb in spominov. Študenti so z uporabo poljubnih analognih ali digitalnih sredstev, od tiska do programskega kodiranja, ustvarili kolektivno kritično družbeno-aktivno delo.

Druga delavnica z naslovom Migracije pod mentorstvom nemškega oblikovalca Severina Wucherja in našega dizajnerja Primoža Fijavža je pojem obravnavala v širšem kontekstu. Oblikovalci se vedno gibljejo po prostoru – nazaj in naprej, gor in dol. Poleg tega, da proučujejo preteklost, da bi razumeli sedanjost in oblikovali prihodnost, morajo oblikovalci poiskati tudi prostor, s katerega opazujejo dogajanje in njegov družbeni kontekst, s katerega se poglabljajo v skrita ozadja posameznih zgodb.

Projekt Migracije so s pomočjo Francosko-nemškega kulturnega sklada pripravili Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Francoski inštitut v Sloveniji in Goethejev inštitut v Ljubljani.

Avtorska skupina STUDIO 110 predstavlja prostor in program, ki združuje študente, mentorje, javne in tudi zasebne organizacije. S kritično-raziskovalnim pristopom omogoča oblikovalsko raziskovalno-eksperimentalno in projektno delo na najrazličnejših projektih znotraj Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

V Studiu 110 je od leta 2011 sodelovalo preko 40 študentov grafičnega oblikovanja, več kot 15 zunanjih partnerjev ter različni mentorji z evropskih univerz in organizacij. Edini stalni član je ustanovitelj, vodja in mentor, prof. Boštjan Botas Kenda.

Pripravila: Nina Jeza

Več:
www.aluo.uni-lj.si/novica/projekt-migracije-sebastien-morlighem/

Sodelujoči študenti:
Admir Hadzić
Ana Basin
Jelka Kaker
Tina Červan
Jure Brglez
Marin Meštrovič
Michaela Selmani
Sara Bezovšek
Luka Grčar
Kristjan Dekleva

Mentorji:
prof. Severin Wucher in Primož Fijavž
prof. Sébastien Morlighem in doc. Domen Fras

Koordinatorica projekta:
Pika Novak

Vodja projekta:
prof. Boštjan Botas Kenda

V sodelovanju z:
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani
Institut Français Ljubljana
Goethe Institut Ljubljana

- - -

asist. Pika Novak, mag. (1988, Kranj) je oblikovalka, ki se rada spoprijema s temami družbene odgovornosti in interakcije. Je vodja projektov v Mladinski knjigi, kjer je odgovorna za digitalno in vsebinsko trženjsko strategijo, ter asistentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Kot asistentka koordinira projekte, pomaga pri razstavah, nudi študentom podporo in sodeluje v skupini Studio 110. Prepričana je, da so za kreiranje skupne prihodnosti pomembni temelji delovanja Studia 110 multidisciplinarno timsko delo in raznolikost metod in projektov.


Foto: Dijana Božić, Kibla arhiv


















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org