English

































Beno Artnak, Sen slike

“Proces nastanka slike poteka tako dolgo, da je slika končana in to je takrat, ko umetnik na njej pusti zadnjo sled. A pred tem gre skozi proces razvoja in sprememb. Vsak nanos barve in vsak predah umetnika omogoči sliki neponovljiv trenutek obstoja. Včasih je ta kratek (zgolj trenutek), včasih je dolg (kakor večnost). A z naslednjim nanosom barve trenutka več ni. Slika se spremeni in zaživi svoj naslednji trenutek. Saj, še vedno obstaja. V vsaki potezi. Vse do konca. Slika ima dušo in duša sanja.”

GALERIJSKI LIST (PDF)

Sen slike reprezentira intuitivne podobe, simulirati hoče hemisferno beta-stanje spanja, tisto, kar si predstavljamo, tisto, kar želimo, ter tisto, kar je ne-realno. Ne-resnično v smislu, da nastaja onkraj zavednega, če verjamemo Freudu, ali ukalupljeno v množično podzavest, če beremo Junga. Tisto, kar povezuje obe teoriji, pa je preprosto dejstvo, da podobe Bena Artnaka iz cikla Sen slike niso osnovane na resničnosti. Ni pogleda, ki bi jih videl, ker obstojijo zgolj zato, ker so skrite v individualnosti.

Umetnik izpostavlja prepričanje, da slika obstoji tako rekoč “od zmeraj”: da je od namestitve platna na štafelaj le še proces v nastajanju. V resnici je upodobitev od ideje naprej le še seštevek momentov navdiha, napredujočega v posamičnih, medsebojno neločljivo povezanih fazah. Umetnik je tisti, ki določa “konec” slike in s tem oznani njen pohod na osvojitev opazovalčevega pogleda. Vsaka slika nosi svojo konotativno vsebino, ki je pomembna za njen oziroma za umetnikov razvoj. Opazovalec tega sicer ne more videti, morda pa lahko to zasluti.

Beno Artnak slikarski navdih črpa predvsem iz energije mladokulturnega vrenja osemdesetih in devetdesetih, artistično gonilo pa ostaja želja po vrnitvi in ponovni emancipaciji  gure v sodobnem likovnem prostoru. Z navidezno brezbrižnostjo slikarske poteze ter zavajajočo lahkotnostjo kompozicije dosega prepričljivo upodobitveno sinergijo, ki njegovim portretom omogoča, da dihajo opazovalcu ne le v obraz, temveč – in to je odločilno – predvsem za vrat.
– Nina Jeza


Beno Artnak, Sen slike

– otvoritev razstave v petek, 6. 10. ob 18. uri
– zajtrk z umetnikom v soboto, 7. 10. ob 10. uri

Razstava je odprta do 28. oktobra 2017.

Razstavišče artKIT, Glavni trg 14, Maribor
torek–petek 10.00–13.00 in 17.00–19.00, sobota 10.00–13.00

KID KIBLA so nancirajo Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor, projekt RISK CHANGE (2016–2020) so nancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije.

Otvoritev razstave, foto: Kristijan Robič, Kibla arhiv








































Zajtrk z umetnikom, foto: Kristijan Robič, Kibla arhiv













Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org