English

































Novica


KIBLIX 2022 / Tematski pogovor
17.11.2022 19:00
KIBLIX 2022 / Tematski pogovor
Kako živeti skupaj, ko temperature postanejo neznosne in gospodarstvo propade
Četrtek, 17. 11. 2022, ob 19. uri
KIBLA PORTAL

Vljudno vabljeni, da se nam v četrtek, 17. novembra 2022, ob 19. uri pridružite na KIBLA PORTALU na okrogli mizi z naslovom Kako živeti skupaj, ko temperature postanejo neznosne in gospodarstvo propade.

Moderatorka:
Régine Debatty, kuratorka in umetnostna kritičarka, we-make-money-not-art.com

Gostje:
Aljaž Celarc, umetnik, PlateauResidue in Hiša Mandrova
dr. Boris Kolar, biolog, ekotoksikolog in pisatelj
mag. Ajda Pistotnik, raziskovalka, vodja projektov, soustanoviteljica in izvršna direktorica organizacije Policy Lab

Dvig morske gladine, civilni nemiri, grožnja umetne inteligence, ki se je izmuznila, kibernetsko vojskovanje, propad biotske raznovrstnosti, jedrski napadi, neizprosna neenakost, odpornost na antibiotike itd. Vsako jutro se zdi, da naslovi novic nakazujejo, da se je realnost sesula in da je konec sveta pred vrati. Politologinja, ki aktivno sodeluje v razpravi o odrasti, umetnik, ki ga zanima človekovo nagnjenje k samouničevanju, in strokovnjak za ocenjevanje okoljskih tveganj nam bodo pomagali natančno preučiti eksistencialne grožnje in raziskati strategije, ustvarjalne pristope in načine razmišljanja, ki bi jih morda želeli prevzeti, če se želimo izogniti popolnemu okoljskemu in humanitarnemu zlomu. Ali naj preklopimo na »način omejevanja škode«? Ali pa naj zaskrbljenost izkoristimo kot priložnost za preoblikovanje celotne (industrializirane) civilizacije?

Régine Debatty je belgijska kustosinja in umetnostna kritičarka, ki živi v Torinu v Italiji. Leta 2004 je ustvarila blog we-make-money-not-art.com, ki je v preteklih letih prejel številna priznanja, med drugim dve nagradi Webby in častno omembo na natečaju za nagrado STARTS, ki ga je razpisala Evropska komisija za priznanje »inovativnim projektom na stičišču znanosti, tehnologije in umetnosti«. Régine piše in mednarodno predava o tem, kako umetniki, hekerji in oblikovalci uporabljajo znanost in tehnologijo kot medij za kritično razpravo. Za Resonance104.4fm, legendarno londonsko umetniško radijsko postajo (2012–2014), je ustvarila tedensko oddajo A.I.L. (Artists in Laboratories) o povezavah med umetnostjo in znanostjo. Sodelovala je pri številnih publikacijah, predvsem je bila soavtorica »sprint knjige« New Art/Science Affinities, ki jo je izdala univerza Carnegie Mellon (2011), za Svet Evrope pa pripravlja knjigo o kulturi in umetni inteligenci (2022).

Aljaž Celarc, rojen 1989, je diplomirani geograf in magister dokumentarne fotografije. Skupaj z Evo Pavlič Seifert ustvarja v umetniškem tandemu PlateauResidue. V svojih prostorskih video instalacijah se dotika zaznavanja pokrajinske ekologije in podnebnih sprememb. Aljaž je sokreator projekta Hiša Mandrova, sodobne domačije sredi gozdov Gorskega Kotarja, ki sta jo z Evo prenovila z naravnimi materiali in je v nekaj letih postala učno središče za regenerativno pridelavo hrane in tradicionalno gradnjo z lesom.

https://www.plateauresidue.com/
https://hisamandrova.com/

Boris Kolar
, rojen leta 1960 v Mariboru, je diplomiral in doktoriral iz biologije. Kot ekolog in ekotoksikolog se ukvarja s preučevanjem prostoživečih živali, vonjav v zunanjem zraku in kemičnega onesnaženja okolja. Je tudi kmetovalec, ki skrbi za gensko banko tradicionalnih sadnih dreves. Po vrnitvi s študija v domači kraj je začel objavljati kratke zgodbe v satiričnem časopisu Kmetijske in rokodelske novice (Časopis za krepitev idejne okrepitve in teoretično utemeljitev štajerskega napredka). V devetdesetih letih je sodeloval pri produkciji televizijskih naravoslovnih filmov. Leta 2009 je bil njegov roman Iqball hotel nominiran za najboljši slovenski roman. Kadar ni na kmetiji, živi v Mariboru. Dejaven je pri obrambi rek pred novimi hidroelektrarnami. Je tudi zagrizen borec proti onesnaževanju v prostem in aktivnem delovnem času.

Ajda Pistotnik
je soustanoviteljica in direktorica organizacije Policy Lab. Kot svetovalka je raziskovala gospodarstvo EU onkraj BDP z uporabo okvira Doughnut Economics, vključno s popisom kazalnikov EU. Vodila je politične razprave in predstavljala rezultate svojih političnih raziskav o finančni pravičnosti in ekonomiji dolga na različnih političnih forumih, npr. na srečanjih skupine G20 v Hamburgu, UNCTAD v Nairobiju (Kenija) in letnem srečanju Mednarodnega denarnega sklada v Limi (Peru). Je pobudnica skupnosti odrasti v Sloveniji, soorganizatorka mednarodne konference Degrowth v Budimpešti in tudi članica uredniškega odbora revije Journal for the Critique of Science, Imagination and New Anthropology. Zdaj je članica Strateškega sveta za gospodarstvo pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo v Sloveniji.

https://bit.ly/3sP6oOF

< Vizualija: P L A T EA U R E S I D U E, Terra Ignota, 2021, zajem zaslona. Z dovoljenjem avtorja in avtorice.

__
Tematski pogovor je del podpornega programa neformalnega izobraževanja, ki ga sofinancirata Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina Maribor.


<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org