English

































Novica


Umetnost&Mesto: Vsaka slika pripoveduje zgodbo
15.09.2022 10:00
Umetnost&Mesto
Vsaka slika pripoveduje zgodbo
15.–21. 9. 2022
Zagreb

Druga izvedba urbane intervencije Umetnost&Mesto (Art&Grad) v Zagrebu je tokrat k sodelovanju povabila tudi slovenske umetnike Marka Jakšeta, Roka Predina in Petra Tomaža Dobrilo, da svoja umetniška dela predstavijo širši javnosti na velikih plakatih na več lokacijah po mestu, ki so na ogled med 15. in 21. septembrom 2022. Vzporedno bo v Laubi – Hiši za umetnost in ljudi med 17. in 20. septembrom 2022 (med 14. in 21. uro) v obliki plakatov razstavljenih skupno 510 izbranih del 128 umetnikov in umetnic.

V prvi izdaji Art&The City so bili k razstavi svojih del na oglaševalskih prostorih Zagreba povabljeni le hrvaški umetniki. Nepričakovano dober odziv umetnikov in meščanov je organizatorje spodbudil, da so letošnje leto zasedli še več plakatnih mest in predstavili še več umetnikov. Letos so vključeni trije slovenski umetniki – Marko Jakše s šestimi deli (Učiteljica, Korak za korakom, La Rabbia, Maister lampe, Brezglavi skušnjavec devic, Samčki), Rok Predin s štirimi deli (Ciklus Prestopno leto: Pomlad – Trije kralji, Poletje – Kurent, Jesen – Živi pesek, Zima – Zvezda) in Peter Tomaž Dobrila z dvema deloma (Vznebovzetje: Ognjenordeča morska zvezda (Echinaster sepositus) – zgoraj, spodaj).

Art&The City 2.0 je zgolj poskus, da bi opozorili na umetnost kot ultimativni prostor svobode in vsaj za kratek čas spremenili poglede na Zagreb ter na povsem drugačen način aktivirali urbani utrip mesta. Osnovna strategija intervencije je vzpostavitev diskontinuitete med tistim, kar običajno pričakujemo med vožnjo v službo, šolo ali na zabavo na eni strani, in tistim, kar lahko povsem nenadoma pritegne našo pozornost z zabavno idejo, dobro posneto fotografijo ali umetniško intervencijo na drugi strani.

Osrednja tema letošnje izvedbe je Vsaka slika pripoveduje zgodbo (Every Picture Tells A Story). Klasična in sodobna zgodovina umetnosti nas učita, da vsaka podoba pripoveduje določeno zgodbo, ne glede na to, ali gre za prave besedilne predloge, umetnikovo ustvarjalno domišljijo ali sodobnega opazovalca, ki lahko v podobi vidi, kar želi. Javni prostor je bil osvojen, da bi ga napolnili z umetnostjo.

Institucije so bile opuščene, muzeji in galerije obideni, običajni kulturni sistem je bil presežen, ulice so zavzele umetnine, ki spodbujajo inteligenco in ustvarjalnost – vse to je temelj umetniškega izražanja. Čeprav so poskusi enačenja umetnosti in življenja, ki jih poznamo iz Nove umetniške prakse in Situacionistične internacionale, propadli, saj z enačenjem umetnosti in življenja izgubimo bodisi umetnost bodisi življenje, Art & The City povezuje umetnost in življenje s krepitvijo avtonomije umetnosti in edinstvenosti življenja.

Več: https://www.lauba.hr/artgrad-je-na-ulicima/, https://artigrad.eu/



<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org