English

































Novica


RUK x KIBLA2LAB mednarodni rezidenčni program: Armina Pilav in Damir Ugljen (Un-war Space Lab)
14.04.2022 10:00
RUK x KIBLA2LAB mednarodni rezidenčni program: Armina Pilav in Damir Ugljen (Un-war Space Lab)
14.–24. 4. 2022
KIBLA2LAB

V KIBLA2LAB bomo ta teden v okviru rezidenčnega programa mreže RUK gostili_e arhitektko, umetnico in predavateljico na Univerzi v Sheffieldu dr. Armino Pilav in samostojnega raziskovalca, umetnika in arheologa Damirja Ugljena. Armina in Damir, ki delujeta v okviru transmedijske raziskovalne prakse Un-war Space Lab v Maribor pa prihajata v četrtek, 14. 4. 2022, se bosta na rezidenci posvetila raziskovanju reke Drave ter posledic izkoriščanja tega vodnega telesa preko relacijskih ekologij in tehnologij razširjene resničnosti.

Dravske refleksije so kolektivni proces, ki obravnava izkoriščanje reke Drave za proizvodnjo električne energije ali druge namene in njene posledice za vodno telo Drave prek relacijskih ekologij. Teoretična podlaga projekta je delo Astride Neimanis, hidrofeministke, in njeno razmišljanje o »mokri materiji« ter ustvarjanju radikalnih odnosov na vodnem telesu, ki vključujejo človeške in nečloveške vrste ali medvrste ter njihove dejavnosti na vodah Drave. Intermedijska orodja, kot so internet, avdio in video posnetki, tehnologije razširjene resničnosti, polaroidni fotoaparati, ročne risbe, pisana besedila, najdeni predmeti, pa tudi raziskave obstoječe flore in favne, vezane na specifično mesto, bodo uporabljena za razmislek o številnih antropogenih vplivih. Dravske refleksije so interaktivni in skupni proces, ki vključuje disciplinarno znanje biologov_inj, botanikov_čark in drugih znanstvenikov_c ter vsakdanje znanje ljudi, ki živijo z reko Dravo in mestom Maribor.

Dravske refleksije so del širšega programa Toksična zemljišča. Gre za raziskovalno, eksperimentalno kuratorsko intervencijo in kolektivno ustvarjanje, ki prepleta krajinsko arhitekturo, film, umetniške instalacije, tehnologije razširjene resničnosti, performanse, znanstvene raziskave in aktivistične pobude. Program se je začel razvijati v uničenem in onesnaženem okolju reke Neretve, ki teče skozi mesto Mostar v Bosni in Hercegovini. Delovne metode zajemajo tako fizični kot digitalni prostor in razkrivajo skrite učinke antropocena, vojaških dejavnosti, podnebnih sprememb, kapitalističnih kolonialnih praks in ekstraktivne industrije.

»Reka Drava je ena najbolj izkoriščanih rek na svetu v smislu hidroenergije, saj se izkorišča skoraj 100 % njenega vodnega energetskega potenciala.[14][15] Ker je območje reke kraj z izjemno biotsko raznovrstnostjo, to skupaj z drugimi oblikami izkoriščanja, kot je uporaba rečnih nahajališč, vzbuja številne ekološke pomisleke.« (https://en.wikipedia.org/wiki/Drava)

V času rezidenčnega bivanja bomo z Armino in Damirjem izvedli_e dva javna dogodka. V torek, 19. 4. 2022, vas ob 17:30 vljudno vabimo v MMC KIBLA na srečanje v okviru serije bralnih krožkov Priročnik za popravilo vesoljske ladje Zemlja, na katerem bomo obravnavali_e besedilo Jennifer Gabrys Pametni gozdovi, v četrtek, 21. 4. 2022, pa na artist talk, ki se bo v MMC KIBLA odvil ob 19. uri.

Un-war Space Lab je transmedijska raziskovalna praksa, ki temelji na materialnih transformacijah rek, zemlje, arhitekture, medvrstne družbe med vojno in po njej, ki jo vodi Armina Pilav, feministka, arhitektka in raziskovalka ekologij vojnega uničenja. Deluje kot fluidni kolektiv raziskovalcev_k in ustvarjalcev_k iz različnih disciplin krajinske arhitekture, filma, arheologije, vizualnih umetnosti, okoljske humanistike in še bi lahko naštevali_e. Večletno raziskovanje reke Neretve in njenih medvrstnih ekologij se razvija v sodelovanju z Damirjem Ugljenom – arheologom in samostojnim raziskovalcem, ki preučuje kulturni pomen in ekološke posledice materialnega preoblikovanja pokrajin s posebnim poudarkom na prilagodljivih odzivih nečloveških in človeških subjektov na novo nastale razmere.

Armina Pilav je feministka, arhitektka in predavateljica na Oddelku za krajinsko arhitekturo Univerze v Sheffieldu. Njeno raziskovanje, praksa in poučevanje se prepletajo in osredotočajo na politike ponovne predstavitve in ponovne produkcije fizičnega, posredovanega prostora, telesnih izkušenj v ekstremnih razmerah vojnega uničenja ali drugih katastrofalnih razmerah. Armina uporablja medmrežna orodja, psihoprostorskost in radikalna opazovanja, da bi razkrila ekologijo transformacij rek, zemljišč in z njimi povezanih naravnih oblik, arhitekture in družbe. Objavlja v revijah in akademskih zbornikih ter redno razstavlja. Raziskovalni projekt o vojnem uničenju Sarajeva in Mostarja, ter načinov, kako so to nasilje v kontekstu mesta transformirali_e prebivalci_ke, je bil predstavljen na Beneškem arhitekturnem bienalu (2018, 2016), na Arhitekturi sramote v Materi (2019), kot avtonomni arhiv pa je bil predstavljen v obliki naprave Un-war Space (2018–2022). Armina razvija raziskovalni in kuratorski program Toksična zemljišča o človekovem uničevanju zemljišč, rek in drugih nečloveških vrst. Armina je ustanoviteljica laboratorija Un-War Space Lab in članica Društva za kulturo in umetnost Crvena v Sarajevu. Trenutno živi na otoku Brač, kjer spoznava divje rastline, njihove rastne medije ter uporabo v vsakdanjem življenju za zdravljenje in kot hrano.

Damir Ugljen je arheolog in neodvisni raziskovalec, ki ga zanimajo področja arheologije, socialne antropologije in okoljskega raziskovanja. Raziskuje kulturni pomen in ekološke posledice materialnega preoblikovanja pokrajin, pri čemer se posebej osredotoča na prilagoditvene odzive nečloveških in človeških subjektov na novo nastale razmere. Njegove raziskovalne metode izhajajo iz razumevanja procesov utelešenja kot delovne metode in se raztezajo na eksperimentalne in kritične prakse. Damir se trenutno ukvarja z različnimi raziskovalnimi projekti, povezanimi s povojnimi pokrajinami. Je član laboratorija Un-war Space Lab in eden od ustanoviteljev Alternativne knjižnice v Mostarju.

www.toxiclands.eu
https://futurearchitectureplatform.org/projects/9c1c4883-c1ce-4ef1-93ed-62bf0aa572ff/?fbclid=IwAR0wJjmtBgxkNbqxQpAqG26C2mjR-qqk5TuWNUzpWGWVJrG3NNXcNPbb3C0
Instagram: @toxic_lands




<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org