English

































Novica


Dalea Kovačec: Reminiscence zavetja II
10.05.2021 10:00
Dalea Kovačec: Reminiscence zavetja II
10.–29. 5. 2021
MMC KIBLA / KiBela

Vabljeni na ogled samostojne razstave Dalee Kovačec z naslovom Reminiscence zavetja II, ki bo v prostoru za umetnost KiBela na ogled od ponedeljka, 10. maja 2021.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

»S tem, ko domišljiji dovolimo, da tava skozi grobnice spominov, nenamenoma ponovno prikličemo zmedeno življenje najmanjših kotičkov v hiši, v skorajšnjem živalskem zavetišču sanj.« (Gaston Bachelard, Poetika prostora)

Dalea Kovačec, umetnica mlajše generacije, se v prostoru za umetnost KiBela predstavlja s prostorsko instalacijo, drugo iteracijo serije Reminiscence zavetja. Spominjanje je proces mentalne rekonstrukcije dogodkov, pri čemer poskušamo sestaviti podobo preteklosti z elementi v sedanjosti. V tem procesu rekonstrukcije umetnico zanima odnos med fizičnimi spremembami nekega prostora ali objekta v odnosu do telesnih in psiholoških sprememb zaznavanja le-tega skozi čas. Umetnica v prostoru iz predimenzioniranih stolov in rjuh, porisanih z otroškimi risbami, zgradi zavetje, ki ga obda z vsebinsko sicer nerazumljivim pretečim zvokom glasov odraslih. S tem v instalaciji ustvari konfliktno situacijo med varnim in nevarnim, znanim in neznanim ter razumljivim in nerazumljivim, gledalki in gledalcu pa na izkustveni ravni ponudi prostor za introspekcijo osebnih spominov ter razmislek o procesih pomnjenja in spominjanja. 

Dalea Kovačec (1993) zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2016 diplomirala z diplomsko nalogo Prikrojeni spomini. V sklopu študijske izmenjave je obiskovala Akademijo v Varšavi (2015/16). Leta 2018 je prejela Nagrado UL ALUO za posebne dosežke, letos pa je nominirana za Nagrado skupine OHO. Sodelovala je na več skupinskih razstavah v tujini ter doma, samostojno pa se je predstavila z razstavami Zaprti atelje (Galerija DobraVaga, 2021), Reminiscence zavetja (GalerijaGallery, 2019), Until the End of Memory (Galerija Kamera, Kino Šiška, 2019), Altered Diaries (Galerija DobraVaga, 2018). V svoji umetniški praksi skozi različne medije raziskuje odnose med spominom in medijem v različnih družbenih kontekstih.

Več: www.daleakovacec.com/

Pri razstavi so sodelovali: Vrtec Jelka, enota Palčki, Ljubljana (2019); Vrtec Tezno, enota Lupinica, Maribor (2021) in Vrtec Ivana Glinška, enota Kosarjeva, skupina Maline, Maribor (2021).

Vstop je prost. Razstavo si lahko ogledate v skladu s priporočili NIJZ.

< Dalea Kovačec, Reminiscence zavetja, postavitev v galeriji ŠKUC, razstava Sočasje, dolgočasje in izvenčasje (22. 10.–15. 11. 2019). Foto: Bojan Mijatović © ŠKUC

MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org