English

































Novica


KIBLIX 2019 OR poiesis: Urok tišine
06.12.2019 20:00
KIBLIX 2019
OR poiesis: Urok tišine
Kamnolom KISETSU – zvočni performans
MMC KIBLA, petek, 6. 12. 2019, ob 20. uri

OR poiesis se v zvočnem performansu Urok tišine (2019) zavije v prividnost kamnitega molka in iz anemičnosti privzdigne praznino. Kamen, z dotikom, z dihom prebudi za oglušelo telo.

Urok tišine je performativno delo projekta Kamnolom KISETSU, ki ga je umetnica razvila kot 8 kanalno zvočno kompozicijo za prostor Steklenik (september–november 2019) in kamniti instrument. V performans Urok tišine bo umetnica vključila kamniti instrument.

Za Kamnolom KISETSU je umetnica zapisala: “Človek živi v prepričanju, da mu napredna tehnologija omogoča življenje brez smisla in mimo sinhronosti s kozmosom, a telesa nam kažejo, da temu ni tako. Senzualna, snovno čutna vez s svetom nas prestavi na globok rob zaznave. Že vrsto let opravljam akustično poetično študijo zapuščenega kamnoloma. V jedru zvočne kompozicije je kamen, tišina, poetika prostora in zvočnost določenega kraja v razširjenem, cikličnem času, raztezajoč se čez več let. Odmev kamnitega vrta je neobremenjen s hitrostjo sprememb, ki bi jih vsiljevala potreba po monetarizaciji. Prav kamen človeka tesno pripenja na prastare, izvorne, kozmične prvine planeta. Moj namen je ojačati vibracijske kvalitete kamenja, jih dvigniti v slišno območje človeka in integrirati kot interaktivno zvočno-frekvenčno polje, ki zveni s človekom, njegovim telesom in zavestjo. Zanima me obnašanje različnih snovnih ter bio-morfnih polj ter njihova interferenca.”

Slika: OR poiesis: Urok tišine
Avtorja foto kolaža Dino Schreilechner in Petra Kapš.

OR poiesis je umetnica in raziskovalka na področju zvoka in slušne percepcije ter poetičnega performansa. Besedo razširja v sonornih sferah časprostor poezije. Ob vseh digitalnih razsežnostih ji je središčna fizična prisotnost telesa. V širšem opusu svoje umetniške prakse avtorica raziskuje modalitete tišin in potencialnosti, ki jih tiha okolja nudijo za prisluh pretanjenim akustičnim kvalitetam snovi in glasu. V zadnjih letih je pomembno prispevala k razvoju interaktivnih, zvočnih in performativnih umetniških praks. Njena zvočna dela beležijo samote.

Produkcija Urok tišine: Petra Kapš, s finančno podporo Mestne občine Maribor
Koprodukcija KID KIBLA
Produkcija projekta Kamnolom KISETSU: CONA | zavod za procesiranje sodobne umetnosti, za prostor Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

http://www.steklenik.si/or-poiesis-kamnolom-kisetsu/

--------
KIBLIX 2019
Festival umetnosti in tehnologije
4.–6. 12. 2019
MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org