English

































Novica


KARTA SITUACIJE
19.06.2019 19:00
KARTA SITUACIJE
Risk Change rezidenti

Razstava je podaljšana do 19. 6. 2019.

odprtje razstave v četrtek, 25. 4. 2019, ob 19. uri
javno vodstvo v soboto, 18. 5. 2019, ob 16. uri
javno vodstvo v soboto, 25. 5. 2019, ob 17. uri KIBLA Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

KARTA SITUACIJE je skupinska razstava umetnikov, udeležencev programa gostujočih rezidenc mednarodnega projekta Tvegaj spremembo / Risk Change, ki so dve leti potovali med različnimi lokacijami v Evropi (Żejtun na Malti, Novi Sad v Srbiji, Marseille v Franciji, Budimpešta na Madžarskem in Rijeka na Hrvaškem).

Razstava z vidika sedmih umetniških pozicij mapira in se odziva na zdajšnje, sicer historično kontinuirane strukturne spremembe s poudarkom na sodobnih migracijah oziroma kompleksnih ter stratificiranih oblikah človeške mobilnosti. Njihove vzroke in posledice, sprožene in pogojene z nestabilnimi geopolitičnimi razmerji moči, tehnološkim razvojem in okoljskimi spremembami, sodelujoči umetniki zaznavajo in se nanje odzivajo z uporabo raznolikih zvočnih, tekstualnih, performativnih in vizualnih strategij – na nivoju osebne, intimne ter kolektivne izkušnje.

Razumevanje različnih oblik človeške mobilnosti, od umetnika in neregistriranega delavca do pregnanega begunca, kot marginalnih (ali obrobnih) postulatov sodobne družbe, idejno povezuje razstavljena dela.

Zavedanje in aktivacija potenciala sodobnih migracij – kot priložnosti za izmenjavo znanj in vrednot, ki krepijo solidarnost, generirajo nove načine dekodiranja sodobnega sveta – in kreativne oblike mišljenja so nujno potrebni za kreiranje novodobne družbene realnosti.

Umetnost razširja družbeno; univerzalno in partikularno sta paradigmi, katerih sinteza se odslikava prav tukaj – v polju umetniškega, interdisciplinarnega – v pregibih, premikih, prekinitvah in prepletih.

Umetniki:
Nataša Berk
OR poiesis
name:
Simon Macuh
Eric Orbino
Vlado G. Repnik
Max Abend


Razstava je zaključni dogodek programa gostujočih rezidenc projekta Risk Change / Tvegaj spremembo (2016–2020), ki so se, v sodelovanje s projektnimi partnerji, odvijale v petih evropskih mestih: Żejtun –  FOPSIM, Foundation for the Promotion of Social Inclusion in Malta (MT), Novi Sad – MSUV :: МСУВ Muzej savremene umetnosti Vojvodine (RS), Marseille –  ZINC, Arts et Cultures Numériques (FR), Budimpešta – ACAX Agency for Contemporary Art Exchange (HU) in Rijeka – MMSU Muzej moderne i suvremene umjetnosti (HR).

Projekt RISK CHANGE (2016–2020) sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije. KID KIBLA sofinancirata Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.



<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org