English

































Novica


Boštjan Perovšek: Uglasbljanje spomina
14.11.2018 22:30
Boštjan Perovšek: Uglasbljanje spomina
MMC KIBLA, sreda, 14. 11. 2018, ob 22.30
Jutri 2018 / Kiblix 2018

Boštjan Perovšek, edinstven in izjemen glasbenik in raziskovalec zvočnih prostorov, ki je z elektroakustiko in računalnikom prava poslastica za ljubitelje vrhunskih zvočnih doživetij, bo v sredo, 14. novembra 2018, ob 22.30 koncertiral  v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor. Pripravimo se novo in originalno doživetje. Enkratno. Neponovljivo.

Boštjan Perovšek je utemeljitelj nove glasbene zvrsti – bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, še posebno žuželk in jo biolog dr. Matija Gogala označuje kot svojevrstno premoščanje razkoraka med znanostjo in umetnostjo: »Sekvence naravnih, večinoma živalskih zvokov komponira v svoje »bioakustične skladbe«, v katerih imajo posamezni posnetki vlogo inštrumentov in izvajalcev v kompleksni polifoniji. Skladatelj pogosto dopolnjuje to osnovno zvočno strukturo še z drugimi zvoki iz vsakdanjega življenja in z elektronskimi sintetičnimi zvoki.«

Nima para, ne samo pri nas, ampak na svetu. Osredotoča se na specifično prikazovanje glasbe, ki se ustvarja med avtorji in avtoricami in nami, med izvajalkami in izvajalci in nami in znotraj kritičnih, angažiranih in povsem samosvojih ustvarjalnih pristopov.
»... Boštjan Perovšek govori o zvoku kot potovanju spomina in v svojem ustvarjanju povezuje zvoke pračasa z utripom sodobnosti, zvenenje vesolja s trepeti bioakustične glasbe ...« (Lado Jakša)

Unikatni koncertni dogodek, s katerim Boštjan Perovšek koncertira in ob tem predstavlja avtorsko vinilno ploščo Bio Industrial Acoustica je izlet v nove dimenzije, pot v neznano.

Presečišča fizičnega, akustičnega in elektronskega v glasbi in performativnih umetnosti so tudi stičišča umetniških raziskovanj nekonvencionalnega, s poudarkom na izvirni, samosvoji in
neznačilni glasbi in alternativnem pristopu k dojemanju stvarnosti ter vlogi oziroma poslanstvu umetnosti kot angažiranem. Boštjan Perovšek kot edinstven in izjemen glasbenik in raziskovalec zvočnih prostorov, ki z elektroakustiko in avtorskim, raziskovalnim dejstvovanjem ter umetniškimi nastopi poudarja ta aspekt glasbe, ki se v slovenskem prostoru redko izpostavlja, saj je v naših krajih razumljivejši drugi vidiki znotraj vrednostnega sistema, ki mu je – nasilno – podvržena tudi umetnost.

Glasbeno ustvarjanje Boštjana Perovška srečujemo v obliki glasbe za scenska dela in filme, nastale predvsem v produkciji RTV SLO (Šum Kosovela, Diptih o konjih, Sevanja, Izzven, Za podobo vidnega, Jelenk – sveta gora starovercev …), prepoznaven pa je tudi na področju zvočnih prostorov za muzeje in galerije. Je prejemnik častnega Valvazorjevega priznanja za izjemne dosežke s področja ustvarjanja zvočnih prostorov za potrebe muzejskih postavitev za leto 2013, ki ga podeljuje Slovensko muzejsko društvo.

Boštjan Perovšek je član skupine za eksperimentalno glasbo SAETA, s katero je v častitljivih 41-ih letih med drugim gostoval na Bienalu modernih umetnosti v Parizu, na Štajerski jeseni v Gradcu, v Cankarjevem domu v Ljubljani, na evropskem festivalu minimalne glasbe v Beogradu, na odprtju grafičnega bienala Ljubljana 1981, v številnih radijskih oddajah in večpredstavnih centrih v nekdanji Jugoslaviji in Evropi.

Vabljeni.

Več na: www.perovsek.si



<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org