English
Novica


Razpis za X-OP rezidenco v Španiji
20.09.2018 15:00
Razpis za X-OP rezidenco od 1. 10. do 1. 12. 2018, v Španiji
Rok za prijavo je 20. 9. 2018
Društvo za sodobno umetnost X-OP, Maribor, Slovenija

Septembra 2018 je Društvo za sodobno umetnost X-OP razpisalo dvomesečno oziroma enomesečno X-OP rezidenco v Baskiji, Španija, za umetnico / umetnika, pesnika /pesnico ali pisatelja / pisateljico v okviru projekta Druge besede / Other Words, ki ga s partnerji izvaja Društvo za sodobno umetnost X-OP / Association for Contemporay Art X-OP.

Društvo za sodobno umetnost X-OP bo izbralo avtorja, avtorico za plačano rezidenco pisanja v slovenskem jeziku. Ta rezidenca bo potekala v obdobju od 1. oktobra do 1. decembra 2018, v mestu San Sebastian / Donostija, v Baskiji, Španija.

Gost ali gostja rezidence mora predlagati svoje delovanje v okviru projekta Druge besede. Projekt naj bo predvsem literaren, pesniški, pisateljski, lahko je tudi teoretična študija ali podobno umetniško kuratorsko delo ali produkcija vizualnega, glasbenega / zvočnega, intermedijskega ali interdisciplinarnega umetniškega dela, ki temelji na besedilu.

Od gosta ali gostje rezidence pričakujemo sodelovanje z lokalnimi in gostujočimi mednarodnimi umetniki in umetnicami, javne predstavitve novega dela v mestu rezidence ter potem še v Sloveniji in potencialno tudi drugih prostorih in krajih, predavanje ali/in delavnico in pregled rezidenčnega bivanja. Rezultate rezidenc nameravamo objaviti v končnih tiskanih in AV izdajah (prevedeno v pet jezikov); v knjigi/katalogu, v reviji, na DVD-ju in na spletnih straneh KIBLE in X-OP ter Otherwords lireature (prevedeno v pet jezikov).

Ponujamo pokritje potnih stroškov, stroške nastanitve, dnevni dodatek in štipendijo. Gostu ali gostji rezidence bomo priskrbeli kontakte z lokalno umetniško sceno in pomagali vzpostaviti umetniško produkcijo med rezidenco.

Elektronske prijave: Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu
ali naslov:
Društvo za sodobno umetnost X-OP
Tyrševa ulica 20
2000 Maribor
Slovenija

Vsebina prijave:
– življenjepis (curriculum vitae)
– opis vaše literarne ali podobne umetniške prakse
– motivacijsko pismo za rezidenco

Rok za prijavo je 20. 9. 2018.

Več o X-OP projektu:
www.otherwordsliterature.eu

www.kibla.org/koprodukcije-in-gostovanja/eu/program-kultura/x-op/x-op/
www.kibla.org/projekti-koprodukcije-in-mednarodna-sodelovanja/aktualni-projekti/x-op/

X-OP – Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti je postopoma rastoče omrežje umetnikov, raziskovalcev, operaterjev, producentov in centrov, s čimer želimo vzpostaviti evropsko platformo za ustvarjanje umetnosti in izmenjavo. S svojimi lokacijami, prostori in uporabnikom prilagojeno tehnološko infrastrukturo spodbuja mobilnost umetnikov, teoretikov in vodstva. Projekt je zasnovan tako, da krepi vseevropsko in globalno sodelovanje, skupno produkcijo in interdisciplinarni pristop k umetnosti.

Društvo za sodobno umetnost X-OP iz Maribora je ena od slovenskih kulturnih organizacij, ki se je uspešno vključila v EU program Ustvarjalna Evropa, v katerem sodeluje z dvema projektoma. Eden izmed njih, Druge besede / Other Words, povezuje 'majhne' in manjšinske jezike in jih promovira s pomočjo literarnih produkcij in rezidenc. Nosilec, institucija Donostia Kultura iz San Sebastiana / Donostie, izpostavlja baskovki jezik, medtem ko so poleg slovenščine prisotni še makedonski, irski in frizijski jeziki. Projekt se je začel leta 2015 in bo trajal do 2019.

Projekt Druge besede / Other Words je partnerski program organizacij iz evropskih regij s področja kulture, katerega cilj je vzpostavitev mreže kreativnih okolij za pisatelje in pisateljice, pesnike in pesnice, glasbenike in glasbenice, scenariste in scenaristke, aforiste in aforistke ter vse ostale umetnice in umetnike, ki uporabljajo jezik kot svoje izrazno sredstvo in ustvarjajo v 'majhnih' jezikih.

Vanj so ob Društvu X-OP in vodilne organizacije Donostia Kultura iz Baskije (Španija), vključeni še partnerji Forum na mladi iz Bitole (Makedonija), Foras na Gaeilge iz Irske in Tresoar iz Frizije (Nizozemska).

Projekt Druge besede / Other Words, partner je Društvo za sodobno umetnost X-OP, je podprt s strani EU programa Ustvarjalna Evropa, področje Kultura; literarni program Društva X-OP podpira tudi Mestna občina Maribor.<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org