English
Novica


PRISOTNOSTI
07.07.2018 19:00
Metka Krašovec in umetniki – skupinska razstava
na ogled do sobote, 7, julija 2018, zatvoritev ob 19. uri

Ob 31-letnici profesure slikarke Metke Krašovec smo na njeno željo v Kibla Portalu v Mariboru v sodelovanju z ljubljansko Galerijo Equrna pripravili edinstveno skupinsko slikarsko razstavo, ki sooča dela profesorice in njenih študentov v pregledni in reprezentativni formi. Skupinska razstava, naslovljena PRISOTNOSTI (po danes že znameniti seriji slik Metke Krašovec iz začetka devetdesetih let), predstavlja pregled skupinske dinamike, izvirajoče iz vznemirljivih, vsakokrat drugačnih in docela individualističnih komunikacijskih vrzeli, ki jih s sodelovanjem družno presegata mentor in njegov učenec. Razstava bo zagotovo zapisana v slovensko umetnostno zgodovino, saj pomeni prvi neposredni pregled tridesetletnega mentorstva slikarke Metke Krašovec na ljubljanski likovni akademiji, pri čemer pregledno zajema prav vse pri njej študirajoče generacije. Metka Krašovec je iz tega prostranega bazena umetnikov izbrala 31 tistih, s katerimi se družno predstavlja na razstavi v Mariboru. Na enem mestu omogoča direktni vpogled v tridesetletno mentorsko udejstvovanje, katerega posledice so gotovo vidne še danes, hkrati pa gre za prisostvovanje udejanjanju »čiste« umetnosti, ki je onkraj tridesetletne subverzivne misije, s katero je Metka Krašovec obkrožila kozmos slikarstva, risbe, grafike in literature, razprla klobčič onomatopoije, ki se ji (tudi) reče življenje. Kuratorja razstave sta Arne Brejc (Galerija Equrna) in Nina Jeza (KID KIBLA).
Do danes  je razstavo obiskalo preko 2000  ljudi, kar kaže na to, da je razstava vzbudila interes široke javnosti.
Prav je, da tako impozantno, reprezentativno, po vsebini pa vsaj pri nas zaenkrat še neprimerljivo, razstavo slovenskih umetnikov opremimo tudi z razstavnim katalogom, ki ga trenutno pripravljamo.
Hvala, slikarka Metka Krašovec. Kot je rekel Rok Predin, če smem še enkrat ponoviti: ”Njena zapuščina niso le njena dela, temveč tudi mi, vsi njeni nekdanji študenti.”
Nina Jeza, kuratorica
http://prisotnosti.kiblaportal.org/
----------------
Spletna stran razstave:
prisotnosti.kiblaportal.org
Metka Krašovec in umetniki, ki so študirali pod njenim mentorstvom na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani
20. 4. – 7. 7. 2018
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor
Odpiralni čas torek−sobota: 15.00–19.00 (odprto samo v času razstav)
--------------<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org