English

































Novica


Nagrada Beli Aphroid 2017
08.02.2018 19:00
Podelitev nagrad
MMC KIBLA, četrtek, 8. 2. 2017, ob 19. uri

Nagrada Beli Aphroid 2017
Nagrajenca in nominiranci v kategoriji umetniških dosežkov in v kategoriji izobraževalnih dosežkov

Nagrada Beli Aphroid se letos podeljuje drugič. Mednarodna žirija je izbirala med domačimi in tujimi posameznimi udeleženci in kolektivi v okviru razstave Zavetja Babilona in festivala KIBLIX 2017.

Žirija nagrade Beli Aphroid 2017

Barnabás Bencsik / neodvisni kurator, Budimpešta, Madžarska
Henriette Horny / neodvisna kuratorica in umetnostna kritičarka, Dunaj, Avstrija
Sanja Kojić Mladenov / kuratorka v Muzeju za sodobno umetnost Vojvodina, Novi Sad, Srbija
Sabina Salamon / kuratorka v Muzeju za moderno in sodobno umetnost, Rijeka, Hrvaška
Miha Colner / umetnostni zgodovinar in kustos, publicist, Ljubljana, Slovenija

Strokovna komisija (žirija) izbira nagrajenca v kategoriji umetniških dosežkov in nagrajenca v kategoriji izobraževalnih dosežkov (delavnice, predavanja, predstavitve).

Beli Aphroid 2017 v kategoriji umetniških dosežkov

Na področju umetniških dosežkov je žirija je izbirala med 44 domačimi in mednarodnimi posameznimi udeleženci in kolektivi v okviru razstave Zavetja Babilona in dogodkih na festivalu KIBLIX 2017: 10 intermedijskih postavitev, 9 performansov (AV in zvočnih) ter 24 vizualnih delih (video, film, fotografija, skulptura, slika, risba, animacija, kolaž, igre).

Žirija je v prvi fazi ocenjevala (točkovala) med skupaj 44 deli, nominiranci v kategoriji umetniških dosežkov so (več z enakim številom točk):

1.     Emilija Škarnulytė (LT)
2/3.    Pyotr Pavlensky (RU), Sigalit Landau (IL)
4.     Marjetica Potrč (SI)
5.     Nika Oblak & Primož Novak (SI)
6/7.    Saša Spačal, Mirjan Švagelj (SI) in Navid Navab (CA)
8.     Ana Vujović (RS)
9.     Agnes Momirski (SI)
10/11.    Marko Jakše (SI) in poučna igra Migropoly
12/13/14. Magdalena Pederin (HR), Cabin Porn (US) in Tammam Azzam (SY)
15/16.    Irena Tomažin (SI), Metka Kavčič (SI)
17/18.    Branislav Nikolić (RS), Sandra Požun (SI)
19/20.    D’Sun (SI), Matjaž Tančič (SI)
21/22.    Petra Kapš (SI), Igor Andjelić (SI)
23/24.    Vlado G. Repnik (SI), Huiqin Wang (SI)

Nagrajenca je žirija izbirala med prvimi 5 najvišje uvrščenimi:

1. Nika Oblak & Primož Novak (SI) za dela, kinetične instalacije, predstavljene na retrospektivni razstavi 15 let skupnega ustvarjanja umetniškega tandema.

2. Emilija Škarnulytė (LT) za video z naslovom Sirenomelia iz leta 2017, fiktivno vizualno meditacijo o naravi sodobne znanosti na presečišču sistemov moči in politike želja, transformirani v video upodobitev (12:04 min).

3. Sigalit Landau (IL), za video Barbed Hula (iz leta 2000) izraelske umetnice, delujoče na področjih kiparstva, videa in instalacije. Video prikazuje umetničino golo telo, brez obraza, ki okrog pasu vrti hula-hop obroč iz bodeče žice, ki z vsakim premikom poškoduje njeno kožo. Krožna ponovitev ali ciklično gibanje, ki temelji na nenehnem premikanju in projekcijskem ciklu (zanki), se, kakor zgodovina človeštva, vekomaj ponavlja.

4/5. Pjotr Pavlenski (RU)
Na razstavi je predstavljena (video, fotodokumentacija) celotna retrospektiva sedmih odmevnih performansov, s katerimi opozarja na samovoljo avtoritarne države, na zlorabe človekovih pravic doma in v tujini ter predvsem na pravico umetnosti, da ravna samovoljno, neodvisno in, ker cilj upravičuje sredstvo, tudi anarhistično.

4/5. Marjetica Potrč (SI)
Kiparka in arhitektka, mednarodno priznana umetnica razstavlja deset risb, ki minimalizmu navkljub prekipevajo z ironijo in predstavljajo kritični komentar aktualnih bivanjskih razmer sodobne civilizacije. Umetnica nas vodi v premislek o sodobni urbanistični strukturi, o vrednosti namembnosti ter o tem, kaj (in kako) človek upravlja in izrablja svoj bivanjski prostor.

Nagrado Beli Aphroid 2017 prejmeta Nika Oblak & Primož Novak (SI) za dela, kinetične instalacije, predstavljene na retrospektivni razstavi 15 let skupnega ustvarjanja umetniškega tandema.

--------------

Beli Aphroid 2017 v kategoriji izobraževalnih dosežkov

Žirija je ocenjevala med 11 delavnicami in izobraževalnimi dogodki, izvedenimi v letu 2017.
Nominiranci v kategoriji izobraževalnih dosežkov:

1. Umetnost in tehnologija: Biokugla, Irena Pamič
2. Skupnostni radio z migranti, Simon Macuh
3/4. Soda v0.5, Staš Vrenko
3/4. LEGO robotika, Jure Pikl

1. Umetnost in tehnologija: Biokugla
Mentorica: Irena Pamič
Pri izdelavi samooskrbnega rastlinjaka se povezuje tehnologija in sodobne, intermedijske umetnosti. Udeleženci ustvarjajo z naredi sam (DIY) pristopi in s spoznavanjem intermedijske umetnosti.

2. Skupnostni radio z migranti
Mentor: Simon Macuh
Zbiranje zvočnih narativov na temo migracij: prvi vir so naše lastne zgodbe. Posnet material je zmontiran v prvem delu delavnice, namenjen spoznavanju. Cilj drugega dela je poiskati sogovornike med migranti. Poudarek je na definiranju tega, kaj pomeni biti "migrant".

3/4. Soda v0.5 delavnica
Mentor: Staš Vrenko
Delavnica temelji na kreativnem in individualiziranem spoznavanju temeljnih principov povezovanja ter spajanja zvočnih vezij. Udeleženci spoznavajo koncepte ne-linearnega feedbacka, logičnih vezij, circuit bendanja in fizičnega procesiranja zvoka in izdelajo kit prototipa elektroakustičnega instrumenta in orodja za fizično manipulacijo zvoka Soda v0.5.

3/4. LEGO robotika
Mentor: Jure Pikl
Več »blokov« v medsebojni odvisnosti (akcija – reakcija) sestavlja verižni eksperiment potujoče žogice, ki »migrira« iz točke A do točke X preko ovir (voda, zemlja, zrak). Delavnica sodi v zahtevnejši nivo robotike Malih ustvarjalcev s kompletom kock za sestavo robota in pisanjem zahtevnejših programskih algoritmov.

V kategoriji izobraževalnih dosežkov je prejemnik nagrade Beli Aphroid 2017 delavnica Umetnost in tehnologija: Biokugla mentorice Irene Pamič.

------------------

Beli Aphroid je neodvisna transdisciplinarna nagrada na področju sodobne umetnosti. S pomočjo mednarodne mreže kulturniških organizacij spodbuja umetnike, ki na področju sodobne umetnosti izkazujejo izjemne dosežke. Obravnavani umetniški dosežki zajemajo vse oblike in sredstva, ki se pojavljajo v sodobni umetnosti, od uporabe klasičnih, predelanih in sestavljenih do elektronskih, intermedijskih ter interdisciplinarnih medijev. Enakovredno se upoštevajo vse generacije, spoli in prepričanja, kar potrjujejo tudi nominacije v obeh kategorijah. Vzporedno z umetniško nagrado se odvija tudi kakovostni premislek o inovativnih neformalnih izobraževalno-kreativnih praksah, ki po metodološki in vsebinski zasnovi ter sami izvedbi vzpostavljajo nove socialne in izobraževalne paradigme. Podeljuje se torej v dveh kategorijah: za umetniške presežke v sodobni umetnosti ter za inovativne izobraževalno-kreativne prakse, prvič leta 2016.
Oblikovna zasnova nagrade je tesno povezana s celostno podobo MIG 21 in s kulturnim projektom Tvegaj spremembo. Podoba se specifično poigrava s klišeji sodobnih podob na temo migracij in je plod mnogoterih debat, ki razblinjajo stereotipne predstave. Ko govorimo o sodobnih migracijah, se pred nami zarišejo obrazi nacij in ras z Bližnjega Vzhoda in Afrike, prve begunske krize v 21. stoletju. Ta najtrša različica migracij in posledično njenih medijskih interpretacij zasenči vse ostale pojavne oblike.
Dvojni dopasni akt androgine ženske je že sam po sebi provokativen. Akt je prepovedan in nezaželjen v vseh strožjih religioznih in drugih reakcionarnih skupnostih. Čas 21. stoletja je čas ponovnega oživljanja vseh konservativnih socialnih oblik, ki želijo ohraniti lastno kulturo nedotaknjeno, nezaželeni so tuji kulturni vdori in vplivi. Tudi evropska svobodomiselnost, idololatrija, satira itn. je napadena in potrebno jo je braniti. Podoba obuja tiste čase, ko je bil akt med osrednjimi nalogami antične umetnosti in evropskega rimo-katoliškega in plemiškega naročniškega podobotvorja, od renesanse naprej, umetnost kot paradiž, vice ali pekel ustvarjalne svobode.
Kipec Beli Aphroid je 30 centimetrski natis tridimenzionalnega skena žive figure, pritrjen na granitno kocko. Granitna kocka je postala sodobni simbol Maribora po velikih demonstracijah 2012, ko so ljudje uporabljali kocke za napad na objekte skorumpirane lokalne birokracije. Ta simbol pravičnosti, poguma in nepodkupljivosti je osnova Belega Aphroida.  Nagrada označuje sodobnost, tukaj in zdaj, kot pozicija v času, ki ga živimo.

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org