English

































Novica


Mersid Ramičević: Aperture
10.07.2017 20:00
zvočna instalacija v živo; predstavitev
Ponedeljek, 10. julij 2017, ob 20h
MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor


Aperture je zvočna instalacija v živo, ki ji bo sledila še predstavitev topologije zvočnega dosega (Sets of Earshot Topology), ki jo pripravlja Mersid Ramičević, skladatelj in improvizator ter rezidenčni umetnik Sobe za goste iz Maribora.

Aperture je drugo delo v sklopu edicij sicer dolgoročnega projekta Sets of Earshot Topology, ki se ukvarja z glasbeno informirano družbeno koreografijo. Aperture obravnava izgubljeno identiteto industrijskega mesta Maribor, ki je nekoč veljalo za jugoslovanski Manchester. Aperture je glasbeno delo na področju ikonografije zvoka ter post-indistrijske estetike zvoka. Osnova so zvočne datoteke na podlagi rezultatov raziskav, ki jih je Mersid pridobil od mariborskih institucij in javnosti. Raziskovalno delo je potekalo pod okriljem Muzeja narodne osvoboditve in Fakultete za strojništvo (Oddelka za tekstilne materiale in oblikovanje) Univerze v Mariboru. Delo želi umetnik umestiti v koncept imaginarija industrijske zakladnice mesta ter v sodobno-umetnostne iniciative, ki iz njega izhajajo.

Performans Aperture bo predstavil tudi grafične in verbalne primere partitur, obdelanih v MaxScore Picster-ju, katerih osnova so rastri in vzorci, uporabljeni pri tekstilnih nosljivih vizualijah.

Osrednji cilj tega raziskovalnega projekta je omogočiti interdisciplinarni diskurz ter predstaviti prenosljivost kompozicijskih konceptov v danih post-industrijskih okoliščinah, ki jih lahko dojemamo kot pasivno avditivne, ali participatorne – in ki sprožajo zvočne vsebine, pogojene z lastnimi standardi in normami, hkrati pa ustvarjajo pogoje za glasbo proizvajajoče intervencije.  

Mersid Ramičević je v Hamburgu delujoči skladatelj in improvizator, ki se ukvarja z v objekt usmerjenimi kompozicijami, instrumentalno in akuzmatično glasbo, ter ikonologijo zvoka in skupnostno zasnovanih glasbenih izkušenj. Rodil se je v Novem Pazarju v Srbiji. Je študent magistrskega programa sodobnega performansa in kompozicije in ima magisterij hamburške univerze za glasbo in gledališče. Izobraževal se je tudi na KMH Stockholm, CNSMD Lyon in EMTA Tallinn. V času študija na sarajevski akademiji za glasbo je prejel posebno priznanje Karima Zaimovića, za akademske dosežke in prispevek h kulturi mesta Sarajevo in Bosne in Hercegovine. Trenutno se posveča projektu, v katerem obravnava idejo slušnega pričevanja
v okviru projekta Testimony – truth or politics, ki ga izvaja Center za kulturno dekontaminacijo iz Beograda.

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže.
Koproducija: KID KIBLA.
Projekt Soba za goste / GuestRoomMaribor financirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor.






<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org