English

































Novica


Staš Kleindienst Izgubljeni prostor
08.03.2017 19:00
Staš Kleindienst
Izgubljeni prostor
MMC KIBLA / KiBela
otvoritev razstave v sredo, 8. 3. 2017, ob 19. uri


Vljudno vabljeni na razstavo z naslovom Izgubljeni prostor umetnika Staša Kleindiensta. Otvoritev razstave bo na mednarodni praznik žensk – dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

Vabljeni v sredo, 8. marca 2017, ob 19. uri v KiBelo, prostor za sodobno umetnost, MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9, Maribor).

Naslov razstave Izgubljeni prostor povzame idejo depolitiziranega prostora, ki je prisoten v slikah umetnika. Gre za naslikani prostor, ki je izgubil moč antagonizma in služi samo še ideologiji kapitalizma. Prostor, kjer so medsebojni odnosi ritualizirani in nadzorovani, a ta prostor je izpraznjen vsakršne potencialnosti in politične manifestacije.

“V svoji umetniški praksi se osredotočam na družbeno realnost in družbene spremembe s perspektive diskurza moči ter vloge oblasti. V tem kontekstu poizkušam izoblikovati distopične scenarije družbene fikcije, ki pa obenem izhajajo iz današnjih ideoloških, ekonomskih in političnih koordinat. Svojo prakso poizkušam razvijati tudi v smeri, ki se naslanja na imaginacijo kot orodje za potencialnost drugačnega mišljenja, in ne zgolj na dobesedno interpretacijo današnjih družbenih pojavov. Formalno se v svojem delu naslanjam na tradicijo slovenskega naivnega slikarstva, slikarstvo množičnih prizorov in na ameriški realizem začetka 20. stoletja, kot tudi na nekatere prakse sodobnega figuralnega slikarstva.” – Staš Kleindienst

Staš Kleindienst (rojen 1979) je leta 2009 magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2007 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Med študijem je sodeloval v tandemu Leban/Kleindienst, s katerim je bolj ali manj intenzivno ustvarjal skoraj desetletje, njuna produkcija pa je zajemala različne medije. Kasneje se je Kleindienst pridružil kolektivu Reartikulacija, ki je izdajal istoimenski časopis. Po intenzivnem obdobju dela v kolektivih se je umetnik ponovno vrnil k tradicionalnemu umetniškemu mediju – slikarstvu. Deluje predvsem v mediju slikarstva in risbe. Leta 2014 je prejel nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za vizualne umetnosti, namenjeno mladim umetnikom. Sodeloval je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani.



<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org