English

































Novica


Vonj po Istri na slikah Bojana Šumonje
04.03.2017 20:00
Otvoritev razstave v petek, 17. februarja 2017 (na ogled do 4. marca 2017)
MMC KIBLA / KiBela, 17. 2. 2017 ob 20. uri

Bojan Šumonja je eden najboljših hrvaških slikarjev, ki s svojimi značilnimi istrskimi platni polni galerije že od 80. let 20. stoletja. V Multimedijskem centru KIBLA v Mariboru se bo prvič na tem koncu predstavil s samostojno razstavo, ki jo bomo odprli v petek, 17. februarja 2017, ob 20. uri.

Zajet bo zelo zgoščen pregled njegove ustvarjalnosti, od eksistencialnih mediteranskih do ekspresionistično mitoloških slik, od politično angažiranih do intimnejših individualnih motivov. Značilna zanj je uporaba široke palete barv, med katerimi pogosto – glede na zgodbo, ki jo pripoveduje – poudari izbrani kolorit in ga vtke v kompozicijo.

Tako lahko ločimo posamezna obdobje njegovega slikarstva na modro (ki jo zelo pogosto izpostavi), rumeno, rdečo ... Še bolj bi njegovo materialno plat lahko določala uporaba bitumna, ki ga vnaša na različne načine, da ga z barvo stke v enotno slikovno konturo, ki prinaša reliefnost površine, paestoznost materiala in neko “njegovo črnino”, ki oddaja tudi privlačen vonj takšne oljne mešanice. Na kar nekaj delih se poigra s sliko v sliki, kjer je zunanji obod hkrati slika in okvir, ki svojevrstno nadaljuje pripoved v nekakšno razširjeno resničnost, kot da bi želel jukstapozicionirati na drugem nivoju.

Perpetuiranje lastnih izpovedi je za Bojana Šumonjo tako eksperiment kot iskanje novih možnosti, ki mu jih izbran motiv nudi, ko ga postavi v drugačno okolje in mu zamenja barvno paleto. Podobno lahko zapišemo tudi za njegova novejša dela, ki jih morda ne moremo kar enostavno povezati z njegovim prejšnjimi slikami, čeprav seveda prepoznamo njegovo potezo. Kolorit je skromnejši, prevladujejo bela, modra in črna. Imajo neposrednejše sporočilo, ki je lahko povsem politično, in se z odzivom na vsakdanje dogajanje razlikuje od prejšnjih, bolj zakritih pripovedi.

O umetniku
Bojan Šumonja je diplomiral na Šoli za uporabno umetnost v Pulju, Hrvaška. Nato je obiskoval Akademijo za likovno umetnost v Benetkah, Italija, kjer je na oddelku za kiparstvo pod mentorstvom prof. Tramontina diplomiral leta 1984. Od leta 1985 je študiral grafiko v Milanu.
Do sedaj je sodeloval na preko 200 skupinskih razstavah in imel preko 70 samostojnih razstav.
Trenutno živi in dela v Pulju.

Več na: bojansumonja.net


Vljudno vabljene in vabljeni. Vstopnine ni.


Razstavo podpirajo Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Info: Peter Tomaž Dobrila
Peter-Tomaz.Dobrila@kibla.si




<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org