English

































Novica


Peter Tomaž Dobrila: Votli zvok, prostorska namestitev zvočne skulpture
29.12.2016 19:00
Predstavitev dela v četrtek, 29. decembra 2016, ob 19. in  21. uri, v MMC KIBLA, Maribor

Razmislek, kako predstaviti zvok v prostoru, je iztočnica projekta Votli zvok. Z njim avtor Peter Tomaž Dobrila vzpostavlja mobilni in prenosni sistem za snemanje 3 D zvoka, ki ga interpretira v javnem, galerijskem in družabnem prostoru kot zvočno namestitev sestavljeno tako iz na več lokacijah nasnetih virov kot preko neposrednega prenosa signala iz urbanega okolja oziroma narave.

Prestavitev zvoka iz zunanjega naravnega in urbanega prostora v umetno oziroma umetniško okolje galerije zvoku karakteristike tujka, zunanjega elementa, nenaravnega in artificielnega, umetniškega. S postavijo tovrstnega zvočnega elementa oziroma elementov v socialni prostor in v galerijo, zvok pridobi naziv umetniškega dela, umetnine, ki potem s prenosom v katerikoli drugi prostor, bodisi zaprt bodisi odprt, ne potuje več kot nekaj naravnega, denimo kot zvok iz narave, ampak se z raznimi vplivi obdelana struktura, tudi namernimi intervencijami ali nenamernimi motnjami prenaša kot 3-dimenzionalna zvočna skulptura. Tako spremenjena gmota se transcendentira v prostor-čas kot sicer nekaj izvorno naravnega, toda hkrati kot nekaj, kar smo s svojim vplivanjem, delovanjem, posegi nepovratno obdelali in ji dali povsem nov značaj.

Delo se navezuje tako na osebne kot na okoljske in posledično planetarne razmisleke, ki spajajo umetnost z znanostjo, ekologijo in izpostavljajo zvočno onesnaženost okolja, ki se kot virtualna intervencija v prostoru prelevi v lepo, umetniško delo, da s transformacijo iz naravnega okolja skozi prostor umetnosti in umetniški proces v galerijsko okolje izpostavlja artificielnost virtualnosti in naturalnost realnosti, s čimer rekontekstualizira sožitje človeka kot tvorca umetnosti in narave kot izhodišča (so)bivanja, kot virtualna skulptura pa poudarja dojemanje sveta preko slišnih zaznav, ki s prenosom iz naravnega okolja v umetnostni prostor relativizirajo arhetipsko “lepo” in “dobro” ter “grdo” in “slabo”. Četudi bi lahko “prijetno” in “neprijetno” bila ustrezna sinonima, ki ju podajamo zvoku, s katerim definiramo naše občutenje, se zdi da prav zvok posledično odreja naše počutje celo bolj kot slika oziroma vizualni dražljaji, če se na tem mestu ne spuščamo v ostale čute.

Transponiranje zvočne slike iz naravnega, urbanega okolja in neposrednega prenosa iz zunanjega prostora v notranji, galerijski prostor, kjer pride v stik z obiskovalkami in obiskovalci, ki seveda s svojo prisotnostjo, številom, temperaturo, hrupom in namernimi intervencijami (ne)posredno preoblikujejo zvočno teksturo, jo spremenijo, poudarja naturalnost vseh parametrov in povezanost človeka in narave. Kot sotvorci naravnega in ustvarjalci umetnega in umetniškega, ki smo tako sprejemniki kot stvaritelji, ves čas zvočimo, delamo zvoke in jih absorbiramo, ne samo s sluhom, ampak s celotno telesno percepcijo, lahko izbranem trenutku receptirano vrnemo v prostor in razširimo naše zaznavanje prostora v okolje, na katerega vsi vplivamo. Zato smo tudi odgovorni za vseobsegajoči ambient, v katerem sobivamo, ne glede na bližino oziroma oddaljenost in prisotnost.

Projekt Votli zvok bo po otvoritvenem dogodku, v četrtek, 29. decembra, ob 19. in 21. uri, prisoten vsak dan ob 19. uri in na željo obiskoval in obiskovalcev.

Vljudno vabljene in vabljeni. Vstopnine ni.

Produkcija: Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO, 2016
Koproducenti: Kulturno izobraževalno društvo KIBLA, Društvo za sodobno umetnost X-OP
Podpora: Mestna občina Maribor, Evropska Unija – Program Ustvarjalna Evropa

Info: Peter-Tomaz.Dobrila@code-blue.si

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org