English

































Novica


Tovariš Strmoglavljen
16.12.2016 20:00
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor
Petek, 16. decembra 2016, ob 20. uri

Prihaja eden najbolj samosvojih in originalnih glasbenikov in performerjev vobče. Tovariš Strmoglavljen je nadimek Martina Ukmarja, tihega protagonista nekonvencionalnega, kvazi obstoječega glasbenega vala, ki so ga zagovorniki poimenovali »nova čudna Slovenija«.  Gre za one man band projekt neslutenih razsežnosti, ki ga vsekakor morate spoznati vsi resnično zaljubljeni v ekspresivni glasbeni izraz. Sodeloval je pri raznih projektih (Kislu grozdje, Bržjast, Kraški solisti) in je lovec zvočnih antistruktur na področju folka in bluesa, ki jih običajno ujame s sprevračanjem intonacij in melodij; čez običajno prevleče še sloj strun, obilico tolkal in svoj glas, ki vselej deluje nekoliko pritajeno zavoljo posredovanega sporočila.

Njegovo prepoznavno izrazno kaotičnost tvorijo razpršene melodije, ki skupaj z njegovim dislociranim vokalom rezultirajo v specifični polifoniji, v kateri naletimo tudi na fragmente psihedelije. Do sedaj izdane plošče so kot zvočne celote razposajene in igrive. Skladbe so zapomnljive in kljub improvizacijskim vzgibom preprosto sledljive za poslušalca. Tovariš Strmoglavljen svojega glasbenega izraza ne utrjuje na striktni improvizaciji, temveč slednjo bistro integrira v predhodno zastavljene kompozicije.

Tovariš Strmoglavljen
svojo avtorsko prepoznavnost prvenstveno utemeljuje s svojevrstnim načinom izvedbe in z rabo glasbil, kar mojstrsko demonstrira v živo, zato je vsak njegov koncert dragocen in ga ne gre izpustiti, saj so njegova pojavljanja redka, medtem ko so studijski projekti kot zaključena dela v tem oziru bolj spremljevalnega pomena, čeprav so prav tako odlični. Izpostavimo naj rabo unikatnega strmoglavca, lastnega inštrumenta s posebnim mehanizmom, s katerim je z elektronskimi emotivnimi melodijami dokaj predrugačil utečen akustični zvočni repertoar.

https://tovaristrmoglavljen.bandcamp.com/

<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org