English

































Novica


MobiRob - Mentor na terenu
22.10.2016 10:00
KID Kibla se zavzema za razvijanje estetske občutljivosti in kritičnega odnosa do kulture in umetnosti, predvsem intermedije, ki v današnjem času predstavlja večino prostega časa otrok in mladostnikov, čeprav se tega sploh ne zavedajo.

Bistvo sodobne kulture in umetnosti je opisana prav z besedo VEČ:
več področij združenih v umetniškem delu
več medijev kot izrazno sredstvo
več sodelujočih umetnikov v enem projektu

Cilj Kiblinega izobraževalnega programa se prav tako nahaja v besedi več, ki jo razumemo preko termina intermedija in transmedija. Mreženje in širjenje znanja, izkušenj, ustvarjalnosti, vzpostavljanja družbenih momentov (družbena integracija) in na koncu tudi dvig kakovosti tako rezultatov kot prostega časa posameznika.

MobiRob je projekt, ki je bil zastavljen z namenom dviga pismenosti 21. stoletja; projekt, ki omogoča vpogled in osvojitev pojma programiranja za preproste Lego kocke, ki nas spremljajo že od leta 1934. Tovrstno neformalno izobraževanje ponuja otrokom in mladostnikom, da se skozi igro sestavljanja in razdiranja gradnikov Lego kock ter programiranja soočijo in spoznajo s konstrukcijskimi in logičnimi problemi. Otrok na ta način vidi in spremlja delovanje stvari, ugotavlja zakaj se elementi vrtijo in zakaj nihajo, včasih tudi ne delujejo kot bi morali. Ni otroka, ki ne bi znal sestavljati Lego kock oziroma se tega ne bi naučil v zelo kratkem času. Ideje že bivajo v otroku in so ključnega pomena, zato se v procesu sestavljanja in programiranja spodbuja otrokova inovativnost in samostojnost. Tako je poglavitni cilj projekta razvoj odnosa posameznika do sodobne intermedijske umetnosti in kulture, saj razvijanje veščin (domišljija, ustvarjalnost, iniciativnost, inovativnost, ipd.) omogoča in spodbuja različne načine mišljenja in ravnanja.

Programiranje v obliki delavnic bo potekalo na lokacijah soorganizatorjev po Sloveniji. Mentor delavnic je Jure Pikl, po izobrazbi profesor fizike in tehnike, ki poučuje na OŠ Primoža Trubarja v Laškem. Ob profesuri na šoli se v sklopu neformalnega izobraževanja in s pomočjo popoldanskega s.p.-ja, ukvarja z izobraževanjem otrok na področju robotike, kajti kakor sam pravi, skuša predmet tehnike približati otrokom in predstaviti na bolj zabaven in sproščen način. Izpostavlja tudi, da pouk tehnike v šolah otrokom postaja nezanimiv, ker se "ne znajo več spoprijemati z reševanjem problemov v smislu razstavljanja in sestavljanja konstrukcij, logičnega razmišljanja, reševanja problemov po korakih, itd."

Vodja izobraževalnega programa Irena Pamič
irena(dot)pamic(at)kibla.org


maliustvarjalci.si


Lokacije, ki jih bomo obiskali z mentorjem in izvedli delavnico:

MIKK Murska Sobota, datum gostovanja 29. avgust 2016, ob 16. uri
MIKK-Mladinski informativni in kulturni klub je mladinski center, kjer mladi lahko avtonomno raziskujejo svojo kreativnost, razvijajo kritično mišljenje in sodelujejo v ustvarjanju programa. MIKK je javni zavod, ki ga je leta 1995 ustanovila MO Murska Sobota z namenom, da nudi mladini v občini in tudi širše servisno dejavnost na različnih področjih ustvarjanja.
(vir: http://www.mikk.si)

Delavski dom Trbovlje, datum gostovanja 30. avgust 2016, ob 16. uri
Zavod za kulturo DD Trbovlje je osrednja kulturna institucija v občini Trbovlje, ki izvaja različne programe na področju gledališča, kinematografske dejavnosti, vizualne umetnosti itd. Na področju novih medijev je DDT poznan kot Speculum Artium in festival Digitalbigscreen, medtem ko tekoči program poteka v prostorih Nove galerije Delavskega doma.
(vir: http://www.dd-trbovlje.si)

MC Celje, datum gostovanja 10. september 2016, ob 10. uri
Celjski mladinski center je institucija, ki mladim omogoča nudenje pomoči in podpornih aktivnosti za uresničitev svežih idej in delovanja mladih. Ena njenih poglavitnih vizij je odzivanje na potrebe mladih v prihodnosti in sooblikovanje prostora za druženje, zabavo, ustvarjanje in pridobivanje novih znanj.
(vir: http://www.mc-celje.si)

Zavod O Škofja Loka, datum gostovanja 11. september 2016, ob 10. uri
Zavod škofjeloške mladine Zavod O se ukvarja z organiziranjem in izvajanjem mladinskih interesnih dejavnosti s področja kulture, umetnosti, prostega časa, izobraževanja, mednarodnega sodelovanja, založništva in javnega obveščanja. Na področju nove tehnologije deluje v sklopu zavoda MMC Pulsar, regijski multimedijski center za Gorenjsko, ki je info točka in e-točka ter prostor z računalniki za prosto in brezplačno uporabo.
(vir: http://www.zavodo.org)

MC Brežice, datum gostovanja 22. oktober 2016, ob 10. uri
Spodbujanje ustvarjalnosti in kreativnosti mladih Mladinski center Brežice spodbuja preko Multimedijskega centra, kjer se zavzemajo za okolico in družbo, ki jo želijo pripeljati do točke, kjer se bodo lahko s kulturo identificirali in cenili njene rezultate. Pravijo, da mora biti kultura dostopna vsem in tako želijo prispevati k njenemu razvoju v vseh pogledih.
(vir: http://www.mc-brezice.si)

Lokal Patriot Novo Mesto, datum gostovanja 22. oktober 2016, ob 16. uri
LokalPatriot deluje kot osrednji mladinski in neodvisni kulturni producent v dolenjski regiji. Zavzema se za in spodbuja kreativnost pri mladih ter podpira predvsem kvalitetne slovenske produkcije.
(vir: http://www.lokalpatriot.si)

PiNA Koper, datum gostovanja 23. oktobra 2016, ob 10. uri

Kulturno izobraževalno društvo PiNA je organizacija za družbeni razvoj, katere načela govorijo o aktivnem sodelovanju posameznikov v skupnosti in kulturnega udejstvovanja, o vseživljenskem učenju in celostnem pristopu k izobraževanju. Njihovo delovanje se kaže v organizaciji različnih ozaveščevalnih in izobraževalnih dogodkih, izvedba multimedijskih in spletnih rešitev, izobraževanje in usposabljanje po načelih neformalnega izobraževanja, ki razvija veščine, vrednote in pristope, pomembne za celovit razvoj odgovornosti posameznikov.
(vir: http://www.pina.si)  

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org