English

































Novica


Simpozij: Intersemiotično prevajanje
01.07.2016 11:01
Besede, poteze s čopičem in plesni čevlji
–simpozij na temo prevodljivosti onkraj nevidnih meja

Organizatorici: Ricarda Vidal in Madeleine Campbell
King’s College London, 1. julij 2016, 11.00–17.00, lokacija: Strand Building, soba S3.05

Komunikacija poteka na številnih nivojih, gestikuralnem, olfaktornem, vizualnem, lingvističnem itd. Kot je zapisal Walter Benjamin, je »verbalna komunikacija (...) samo specifičen primer človeškega jezika« (1916). Medtem, ko so jeziki, ki temeljijo na uporabi besed, podvrženi lingvističnim omejitvam, ki pogosto sovpadajo z nacionalnimi ali celo regionalnimi mejami, imajo nebesedne oblike komunikacije sposobnost preseganja teh omejitev, a seveda še vedno ostajajo zaznamovane z vplivi kulturnih tradicij.

Intersemiotično prevajanje (npr. prevod pesmi v ples, ali kratke zgodbe v olfaktorno (vohalno) izkušnjo, ali filma v sliko) odpira neskončno množico možnosti prenašanja oblik in pomenov iz ene kulture v drugo, onkraj verbalnih omejitev. Hkrati takšni procesi pozitivno učinkujejo na izvirni artefakt, saj mu dodajajo in ga bogatijo z vedno novimi plastmi razumevanja.

Pričujoči simpozij združuje vrsto akademikov, prevajalcev, kuratorjev in umetnikov, ki v svojih praksah raziskujejo področje intersemiotičnega prevajanja. Ponuja jim priložnost, da predstavijo svoje projekte, izsledke, izmenjajo izkušnje ter raziščejo možnosti za nova sodelovanja in partnerstva. Del simpozija bo posvečen posebni interesni skupini »Intersemiotično prevajanje in kulturna pismenost«, v organizaciji Madeline Campbell ob podpori Foruma za kulturno pismenost v Evropi. Pogovarjali se bomo o tem, kako bi lahko skupina prispevala k razvoju področja intersemiotičnega prevajanja, na primer z vzpostavitvijo okvira za skupne prijave za financiranje, oblikovanjem mednarodnih mrež ali prihodnjimi sodelovanji med posamezniki/institucijami itd.

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org