English

































Novica


APHRA TESLA Operating System Incorporated: Home in the Zone


15.01.2016 20:00
Multimedijski center KIBLA, petek, 15. januarja 2016, ob 20. uri

Aphra Tesla: vsi vokali

Marko Črnčec: klavir

Nino Mureškič: tolkala

Home in the Zone, izdan leta 2013, je prvenec in doslej zadnji album Aphra Tesla Operating System, na katerem sta ji v družbo Marko Črnčec na klavirju in Nino Mureškič na tolkalih. Kdo pa drugi ... in tretji. Aphra je zadnjih nekaj let ena najboljših vokalistk ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je ena tistih pevk, ki se lahko poje kjerkoli na svetu. Dobesedno. In s katerimkoli instrumentom.
Poleg tega, da ima unikaten glas, je Aphra Tesla v svojem vokaliziranju izvirna in samosvoja, pri interpretiranju pa iskrena in globoka. Prav izjemna vitalnost, ki veje iz vsakega tona, vznemirja, saj gre iz srca v srce.

Če se eni najboljših pevk sedanjosti pridružita še dva najboljša glasbenika svojih instrumentov,  nastane svetovna kombinacija, ki je s ploščo Home in the Zone dvignila izvajalsko moč in odprla nove načine interpretacije ter razširila standarde glasbene produkcije. Da gre za resnično težko-kategorniško delo, ki mu v njegovi specifiki ni para niti se ne ozira, dovolj izrazi producent, snemalec in komponist Dave Darlington: "Po 25 letih v glasbeni industriji, lahko iskreno rečem, da je redko najti album, ki je tako čustveno ganljiv in tako lepo zvočen kot Home In the Zone Aphre Tesle. Njen edinstven glas v kombinaciji z domiselno izdelanim pesmo-klepaštvom se sestavi v močno zbirko pesmi. Obseg in širina materiala je precej izjemna. Njena besedila so bridka, toda hkrati duhovita, izražajoč paleto človeških čustev, ki smo si jih vsi delili. Njena spretnost komponiranja kaže izredno globino tehnike, ampak nekogar nikoli ne zavede tehnika sama. Čustvo je vedno v ospredju. "Home In the Zone" se mi zdi  eden izmed najboljših albumov, ki so prečkali mojo mizo v mnogih letih. "

Album Home In The Zone prinaša 11 pesmi v angleščini, 10 jih je napisala Aphra, eno pa je prispeval Philip J. Burt. Ne sodi v noben razdelek, četudi ga lahko kdo površno strpa v jazz ali ga žanrsko opredeli kot ambientalno world music (svetovno glasbo), nas naenkrat preseneti, ko skoči v še neznane vode in izusti govorjeno poezijo ter se poigra z razsežnostmi svojega glasovnega razpona in pestrostjo vokalne dinamike, medtem ko nam Nino iz palete tolkalske bižuterije slika svet in se Marko potaplja v skrivnosti črno-belih tipk, v katerih nastajajo melodije naših misli in bobnijo ritmi naših src. Rojevajo se oblački, ki nas vabijo, da stopimo nanje in nas popeljejo po pokrajinah življenja, po poteh duhovite in doživete glasbene stvaritve, ki diha iz vsake pore njihovih muzikaličnih duš in emocionalnih teles.

Zato se zlahka stopi v izjemno gmoto energije, ki kot iskra preskoči na publiko in jo nese tja, kamor ona želi. In ko vrhunska skupine pride predstaviti enega takšnih nosilcev glasbe v živo, te priložnosti ne gre zamuditi, saj sicer ne boste mogli ničesar povedati vašim otrokom in vnukom. Vljudno vabljeni.

Pesmi: Raven, Home in the Zone, Pojke Indiana, Palace of Sin, Sail Away, Little Star, Echo of Desire, Moon Sings the Blues, Black Dawn Song, Frida, Watch the Children Play.
Vse skladbe napisala in aranžirala Aphra Tesla in Aphra Tesla Operating System Incorporated, razen Raven, so-aranžiral Rok Koritnik, Watch the children play in Palace of sin besedili napisal Philip J. Burt.
Raven - https://www.youtube.com/watch?v=DKsAwsoMO5k

  BIO

 Aphra Tesla je ena najbolj izjemnih vokalnih pojavov v Sloveniji. Gostovala je pri raznih glasbenih projektih, sodelovala z številnimi skupinami, interpretirala poezijo znamenite slovenske igralke Duše Počkaj. Leta 2013 je izdala album Home In The Zone z 11 pesmimi v angleščini, 10 jih je napisala sama, eno pa je prispeval Philip J. Burt. V zadnjem času sodeluje s prvo damo slovenskega šansona, pesnico in pisateljico Svetlano Makarovič in se povezuje v zasedbah z raznimi slovenskimi glasbeniki, pri čemer umešča svoj glas v širok nabor glasbenih orientacij, ki se poigravajo tako s pristopi kot z zvrstmi in se s svojo interpretacijo in inovativnostjo vse bolj prepričljivo postavlja na vrh sodobne glasbe. 


  Nino Mureškič je glasbenik, ki se ukvarja s tradicionalnimi tolkali. Sodeloval je z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki v najrazličnejših mednarodnih projektih. Specializiral se je za zahodnoafriški ritem in vzhodne tehnike igranja na okvirne bobne. Učil se je pri mojstru Mamadyu Keiti iz Gvineje, solistu Nacionalnega baleta, in spoznal afriško poliritmijo, melodijo, tehniko in zgodovino zahodnoafriške bobnarske tradicije. Vzhodne in indijske tehnike igranja na okvirne bobne, riq bendir in tradicionalna indijska tolkala se je učil pri mojstru Glenu Velezu (NY) in Pt. Sureshu Talwalkarju (Bombaj).

  Marko Churnchetz(slovensko črkovanje Črnčec) je eden izmed najbolj obetavnih sodobnih glasbenikov in priznanih izvoznih artiklov, ki trenutno preživlja čas živeč med svojo domovino in New York Cityjem. Na mednarodnem prizorišču je znan kot spoštovan mladi multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer in producent, ki z lahkoto deluje preko žanrov, zlasti v jazzu in popularni glasbi. Ob starosti šest let se je začela njegova glasbena pot s študijem klasične glasbe na harmoniki in nato klavirja pri starosti deset let. Ogromen talent, v najstniških letih je bil večkrat nagrajen zmagovalec tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih, je pridobil klasično klavirsko izobrazbo v letu 2005 kot tudi diplomo za jazz klavir na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, Avstrija, leta 2009.

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org