English

































Novica


FotoPub, FTPB, skupinska razstava
25.09.2015 20:00
Vabljeni na otvoritev skupinske razstave z naslovom FTPB, ki bo v petek, 25. septembra 2015, ob 20. uri v galeriji KiBela Multimedijskega centra KIBLA. Gre za izbor avtorjev letošnje edicije novomeškega festivala sodobne fotografije Fotopub.

Razstavljajo: Iza Pavlina (SI), Tim Cullmann (DE), Alessandro Calabrese (IT), The Cool Couple (IT), Douglas Mandry (CH), Aladin Borioli (CH),  Craig Wye (UK).


Iz ostalin priznanega festivala dokumentarne fotografije je vzniknil prenovljeni Fotopub pod vodstvom umetnikov. Ideja na novo ustanovljene ekipe je zgostiti festivalski fokus, ki je sedaj povsem usmerjen k sodobni fotografiji, promovirati slovenske in mednarodne fotografe mlajše generacije ter graditi mostove med področnimi strokovnjaki in javnostjo. Fotopub torej skuša zagotoviti prepotrebno platformo, namenjeno povezovanju mladih umetnikov in strokovnjakov z že uveljavljenimi stanovskimi kolegi in na ta način prispevati k oblikovanju konstruktivnega dialoga med njimi. V prizadevanju, da bi festivalsko dogajanje v prihodnje razširili, smo začeli v Novem mestu, z uporabo infrastrukture, ki je nastala v obdobju trajanja starega festivala, toda najpomembneje je, da v novonastalem slutimo potencial, ki ga lahko popelje med ključne mednarodne akterje na področju razvoja sodobne fotografije.   
        
Letošnji program šestih razstav je požel sadove prve rekontekstualizirane festivalske izdaje, saj je pomagal izoblikovati našo vlogo ter etos, ki ju želimo razvijati v prihodnjih letih. Razstava povzema šest dogodkov, ki so potekali v mesecu avgustu in je ustrezna reprezentacija praks, ki jih želimo prikazovati. Posledično tudi razstava v Mariboru prikazuje kvalitativno nadgradnjo stopnje ozaveščenosti o sodobni fotografski praksi – od raznovrstnih rekonfiguriranih in na različne načine uporabljenih medijev, do njihovih premišljenih in večkratnih konceptualnih predstavitev.   

Duh dobrega umetniškega festivala nemara odsevajo njegova nadgradnja, izboljšave ter večna prisotnost dvoma, ki občinstvo spodbuja k doživljanju in preizpraševanju sodobnega kulturnega fetišizma. Kadarkoli se zgodi, da vsebina in podoba nekega objekta preraseta horizont vsakdanje uporabe, se njegova uporabna vrednost spremeni v katarzo idoliziranja privilegiranega. Ponovljivost takšne vrste preobrata je očitno pogosta v svetu umetnosti, čeprav še vedno potrebuje trden oprijem in kontinuirano popolno izvedbo, da lahko postane instrumentalni dejavnik dojemanja sodobne umetnosti v kvalitativnem ter seveda kulturnem in izobraževalnem smislu.

Znana tradicija na slovenski umetniški sceni, kjer sveži pristopi ter uporaba izrazito različnih in zatorej kakovostno ustvarjenih in predstavljenih del le stežka najdejo svoj prostor prezentacije. Pomembno je, da se vnema mladih in navdušenje starejših združita ter na ta način prispevata k napredku in udejanjenju sodobne slovenske ustvarjalnosti, združene z duhom mednarodnih ustvarjalcev po vsem svetu.    

Eva Pavlič Seifert, Dušan Smodej, Jure Kastelic, Tadej Vindiš

> Več o festivalu na www.fotopub.com
> Galerija fotografij, otvoritev razstave 25.9.2015





<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org