English

































Novica


Razstava "Virtuosi" in predstavitev projekta Talk to me
22.05.2015 20:00
Instalacija "Talk to me"; fotografija: Mārtiņš Ratniks

Vabljeni na ogled razstave "VIRTUOSI – multi science art platform”, ki bo na ogled od petka, 22. maja, od 9. ure do sobote, 23. maja, do 22. ure.
Uradna otvoritev razstave in predstavitev projekta TALK TO ME bo v petek, 22. maja, ob 20. uri v MMC KIBLA.

Konec tedna se bo v galeriji KIBLE odvijala razstava "Virtuosi", kjer se bosta s svojo "multiznanstveno umetniško platformo", namenjeno interakciji človeka in narave ter njunemu prihodnjemu vzdrževanju, predstavila Paula Vitola in Rihards Vitols. Pod okriljem Rase Smite, Raitisa Smitsa and Martinsa Ratniksa bo v galeriji KIBLE prav tako razstavljen umetniški eksponat "Talk to me" ("Pogovarjaj se z menoj"), ki raziskuje sporazumevanje med ljudmi in rastlinami. "aKa" Rihardsa Vitolsa eksperimentira z naravnimi fenomeni, ki predstavljajo utopične rešitve za njihovo rabo v vsakdanjem življenju. Umetniško delo Paule Vitola "Private atmosphere" ("Zasebna atmosfera") pa vsaki osebi ponuja kreacijo lastne Zemeljske atmosfere.

Razstava prav tako beleži zaključek mednarodnega sodelovanja projekta Soft Control. V okviru slednjega projekta sta prejšnji teden, od 14. do 16. maja, Maja Smrekar in Monika Pocrnjić v Rigi vodili kreativne delavnice o biotehnologiji v umetnosti in ustvarjanju glasbenih instrumentov.

"Talk to Me" je umetniški vpogled sporazumevanja med ljudmi in rastlinami, ki raziskuje odnose med naravo in ljudmi, biologijo in tehnologijo, zlasti pa biološkimi in socialnimi procesi. Avtorji slednjega projekta so Rasa Šmite, Raitis Šmits and Mārtiņš Ratniks. Projekt "Talk to Me" je nastal z vprašanjem: ali rastline rastejo bolje, višje in lepše, če se z njimi ljudje pogovarjajo? V projektu je bilo v razdobju dveh let (2011–2013) zbranih kar 13.183 sporočil, prejetih s strani obiskovalcev instalacije. "Talk to Me" je bil razstavljen na petih različnih lokacijah z  internetnim vmesnikom v treh različnih jezikih (angleški, nemški in latvijski jezik).

"aKa" Rihardsa Vitolsa je edinstvena metoda, po kateri lahko ljudje pridejo do vode v vsakdanjem življenju. V dveh desetletjih ljudje za lasten vir prehrane ne bodo zmožni uporabiti vode, ki se nahaja v prsti. Umetnik ponuja idejo o t. i. balonastih farmah – novem ekonomičnem načinu zbiranja vode iz oblakov.

"Private atmosphere" Paule Vitola vabi k zaščiti pred nevarnostmi zemeljske atmosfere z ustvarjanjem lastne. Slednje bi bilo mogoče z rastlinjakom v zaprti atmosferi – nekakšna nesnemljiva čelada. Da bi omogočili mednarodno sporazumevanje ljudi in orientiranja v okolju, bodo vsa čutila ojačana s pomočjo tehnologije.

     

levo: "Paula Vitola: Private Atmosphere"; desno: Rihards Vitols: "aKa!. Fotografija: Paula Vitola


Dela Rihardsa Vitolsa in Paule Vitola so bila prvikrat oblikovana za namene razstave "Virtuosi – multiznanstvene umetniške platforme", ki se je odvijala od 16. aprila do 17. maja 2015 v RIXC galeriji v Rigi, Latvija. Razstavo je navdahnil angleški pesnik in dramatik Thomas Shadwell, komedijantski "Virtuoso" ("virtuoz") (1676). Dela so subjektivne raziskave, ki se dotikajo pomembnih umetniških tem – različnih naravnih procesov, energije, vzdrževanja, fizičnih in akustičnih lastnosti, elektrike in komunikacijskih medijev z rabo najnovejše in eksperimentiranja s starejšo tehnologijo.


RIXC Center for New Media culture (RIXC Center za Nove Medijske kulture), Maskavas street 10, Spīķeri, Riga.
Kontakti: rixc@rixc.lv, 67228478 (RIXC office), 26546776 (Rasa Šmite)
http://rixc.org
http://facebook.com/rixcriga



<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org