English

































Novica


Valentinovi sinovi, literarno-glasbeni nocturno
14.02.2015 19:00
Pridite gole in bosi na bosansko-in-hercegovsko-slovenski pesniško-glasbeni nokturno za navdahnjene

pesmi
Admiral Mahić (Sarajevo, BiH)
Rojen v Banjaluki. Zaključil je tehnično šolo in se izredno vpisal na Filozofsko fakulteto v Sarajevu, vendar je pred vojno prekinil študij. Delal je kot mornar, ribič, natakar, poštar, radijski govorec, novinar,... Ob poeziji objavlja tudi prozo in zapise potovanj. Med drugim je objavil niz tekstov za otroke, predvajanih na Radiju Sarajevo. Živi kot svobodni umetnik v Sarajevu.

Željko Perović (SI)
Končal je Železniško prometno šolo v Mariboru, delal kot vlakovni odpravnik v Šoštanju, Rogatcu, Rogaški Slatini, Podvelki, zdaj pa dela v Pesnici. Z literaturo se je začel ukvarjati leta 1980. Prve pesmi je objavil v biltenu srečanja pesnikov in pisateljev drugih narodov. Objavljal je v Hotenjih, Locutio on-line, Rogaške novice, Naš čas (Šoštanj), Mentorju. Prevaja in je objavil številne prevode avtorjev iz bivših jugoslovanskih republik in je organizator kulturnih stikov na področju bivše Jugoslavije.

Bojan Sedmak (SI)
Med glasbeniki in intelektualci, še posebno med starejšo generacijo, je Bojan Sedmak sinonim za izvirnega in samostoječega kantavtorja. Njegove skladbe in besedila je pred leti ob neki priložnosti prepeval tudi nedavno preminuli Tomaž Pengov. Širša javnost z njegovo kantavtorsko dediščino žal ni toliko seznanjena kot z njegovimi kolumnami in poezijo, med Mariborčani pa velja Sedmak za nepogrešljivi del lokalnega kulturnega utripa, med dijaki je znan tudi kot priljubljen profesor slovenskega jezika.

performans

Byzantine Cadillac (ZDA, SI)
Bizantinski kadilak se nenehno trudi primerno integrirati osnovne vzhodne in zahodne glasbene elemente v sodobno popularno glasbo, vendar ne na način pastiža ali stripa, temveč z uporabo značilnosti samega zvoka in starodavnih idej, ki so obstajale, še preden se je svet sploh delil na »Vzhod« in »Zahod«. S sintetiziranjem in snemanjem vseh zvokov upoštevajoč uglaševanje je mogoče uporabiti celoten kromatizem in druge moderne tehnike na zelo eleganten način - z drugimi besedami, tonska barva, melodija in ritem so od vsega začetka povezani z alekvoti glasbil. Z uporabo melodičnega pristopa k ritmu (npr. človek lahko poje vse ritme) je učinek takšen, da lahko samo izkušeni glasbeniki opazijo, da je ta »popularno zveneča« glasba zgrajena v celoti na tujih elementih, ki so neznani v pop glasbi.  

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Združenjem Koda modro.
Umetnost podpirajo: Cvetličarna Aralija in Restavracija Baščaršija Maribor



<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org