English

































Novica


Krajina in spomin / Landscape & Memory
06.11.2019 19:00
Jernej Forbici, Marika Vicari
Krajina in spomin / Landscape & Memory
artKIT, Glavni trg 14, Maribor
6. 11.–23. 11. 2019

Vabljeni v artKIT na odprtje razstave z naslovom Krajina in spomin Jerneja Forbicija in Marike Vicari, ki bo v sredo, 6. novembra 2019, ob 19. uri. Razstava bo na ogled do 23. novembra 2019.

Medtem ko se je svet znašel na točki skorajšnjega ne-povratka in so vse misli, usmerjene v okoljska vprašanja in varovanje narave; medtem ko znanstveniki opisujejo apokaliptične scenarije o tem, kaj se bi, ali se bo zgodilo, če se trenutna povprečna temperatura dvigne za stopinjo ali dve, Jernej Forbici in Marika Vicari, vsak na svoj način, opisujeta svoj odnos do krajine.

Marika Vicari na razstavi premierno prikazuje novo serijo del na papirju, s katero je pričela letos poleti v rezidenci v Parizu, v katero vnaša kolorit, kar je redkost v njenem, večinoma črno-belem likovnem svetu, in svetlobne objekte, katerim se ob risbi posveča v zadnjih letih. Jernej Forbici, sicer prvinsko slikar, pa je za ogled izbral predvsem objekte umrle narave, uskladiščene v smolo, del njegove zbirke rastlin, serijo fotografij Instax in manjša slikarska dela iz serije Documents.

Slika: Jernej Forbici, Daisyworld, 2018, rastline, čebele, epoksi smola, pigment
Marika Vicari, Wanderlust, 2019, grafit in tuš na bombažnem papirju, 31 x 41 cm


________

  Marika Vicari se je rodila leta 1979 v Vicenzi (Italija). Leta 2003 je diplomirala z odliko iz slikarstva (pri prof. Carlu Di Racu) na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, nato pa leta 2005 magistrirala iz vizualne umetnosti na Univerzi za arhitekturo v Benetkah na Fakulteti za oblikovanje in umetnost. Študirala in delala je na site-specific projektih z umetniki, kustosi in mednarodnimi fotografi, med katerimi so: Hans Ulrich Obrist, Lewis Baltz, Guido Guidi, Mona Hatoum, Antoni Muntadas, Armin Linke in Angela Vettese. Od leta 2000 je bila izbrana za številne samostojne in skupinske razstave v Evropi, ZDA, Mehiki, Braziliji, Kanadi in na Kitajskem. Leta 2008 je spoznala Ermanna Olmija, za katerega je ustvarila grafično mapo. Eno od del je mesto Asiago izbralo in mu ga podelilo kot nagrado ob prejemu Zlatega leva za kariero na Beneškem filmskem festivalu. Med večjimi razstavnimi projekti / serijami so As I Walk, ki je bil predstavljen v letih 2011 in 2013 v Galeriji l'Occhio v Benetkah in v Galeriji Tenzor na Ptuju, in projekt Populus Tremula predstavljen leta 2008 na samostojni razstavi v Galeriji Kro Art na Dunaju, kateremu so sledile pomembne skupinske razstave kot npr. Nature.PUR.2010, v Kunstlerhausu v Celovcu (2010) in serija razstav Jahr des Waldes (2010) v ZS Art-u na Dunaju, Landmuseumu v Sankt Pöltnu in v Klosterneuburgu (Avstrija). Leta 2012 prične sodelovati z Galerijo Punto Sull'Arte, kjer se je do danes predstavila na dveh samostojnih in mnogih skupinskih razstavah, ter kmalu zatem z galerijo Romberg iz Latine, ki ji leta 2015 organizira večjo predstavitev na razstavi Nothing Is Yelling At You v Officina delle Zattere v Benetkah. Leta 2016 je bilo njeno delo izbrano za samostojno predstavitev na pomembnem italijanskem festivalu sodobne umetnosti Selvatica, kjer se predstavila v Palači Gromo Lossa, v Bielli. Njena dela so umeščena v javne in zasebne zbirke v Evropi, Kanadi, ZDA in Združenih arabskih emiratih. Redno sodeluje na umetniških sejmih v Evropi in Kanadi. Trenutno živi in dela v Vicenzi (Italija).


Jernej Forbici, se je rodil leta 1980 v Mariboru (Slovenija). Diplomiral je iz slikarstva (z odliko) pri prof. Carlu Di Racu na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, nato pa magistriral iz disciplin vizualne in uprizoritvene umetnosti. Od leta 1999 je svoje delo predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v različnih evropskih državah, v ZDA, Kanadi, Argentini in na Kitajskem. Povabljen je bil k sodelovanju na naslednjih bienalih: Hicetnunc, Pordenone (2003), IBCA, Mednarodni bienale sodobne umetnosti v Pragi, Nemški paviljon (2005), Accade, 52. Beneški bienale (2007), 54. Beneški bienale, paviljon Arsenale ( 2011). Leta 2009 mu je Akademija likovnih umetnosti v Benetkah posvetila retrospektivo v Magazzini del Sale, katero je kuriral Carlo Di Raco. Leta 2011 je bil po objavi svoje prve monografije in predstavitvi petih retrospektiv v Italiji in Sloveniji povabljen k sodelovanju na razstavi Il fuoco della natura v Trstu. Leta 2012 je prejel štipendijo slovenskega ministrstva za kulturo in možnost umetniškega bivanja v Londonu, kjer se je posvetil študiju angleških mojstrov. Od leta 2013 do 2018 je predstavil različne projekte v zasebnih galerijah in javnih ustanovah v Sloveniji in tujini (Benetke, Varese, Milano, Pariz, Latina, Piacenza, Montesarchio, Dunaj, Maribor in Luksemburg). Leta 2017 je med drugim ustvaril projekt Before It Comes Next, razstavljen v galeriji Romberg v Latini, leta 2018 pa projekt Welcome to the Final Show v galeriji Punto Sull'Arte v Vareseju in nato v Galeriji mesta Ptuj v Sloveniji. Letos je svoje delo predstavil tudi na samostojni razstavi v New Yorku v galeriji Hugo z naslovom Long Gone, katero je kuriral Reco Sturgis in na skupinski razstavi Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi, kustosa Marka Košana v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Njegova dela so danes prisotna na številnih razstavah, sejmih, v institucijah in zbirkah po svetu. Trenutno živi in ​​dela med Strniščem (SI) in Vicenzo (IT).




<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org