English

































Novica


Five Ladies (Pet dam)
07.12.2018 19:00
Five Ladies (Pet dam)
otvoritev mednarodne razstave
petek, 7. 12. 2018, ob 19. uri
KiBela / MMC KIBLA


Vljudno vabljeni na otvoritev razstave slikarskih del petih umetnic z naslovom Five Ladies, ki bo v petek, 7. decembra 2018, ob 19. uri, v prostoru za umetnost KiBela (MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor).

Mednarodna razstava Five Ladies želi predstaviti izbor slikarskih del petih umetnic iz različnih evropskih držav, ki vsaka na svoj način udejanjajo osebne poetike oziroma diskurzivne variacije slikarskega mišljenja v sodobnem času in prostoru. Svežina idej, poglobljena refleksija potencialov likovne govorice in njena analitična tematizacija nas soočajo z raznolikimi nagovori, ki nas pritegnejo s svojo estetsko dognanostjo, formalno inventivnostjo in širokim razponom pomenskih odtenkov. Razstavljena dela lahko sprejmemo tudi kot prepričljivo alternativo prevladujoči usmeritvi tistega segmenta sodobne umetnosti, ki gradi na dematerializaciji umetniškega predmeta in njegovi zamenjavi z efemernimi simulakri virtualne resničnosti.

Gostujoči kurator razstave je Brane Kovič.

Razstavljajo Sevda Chkoutova (Bolgarija/Avstrija), Inma Fierro (Španija), Alexandra Roussopoulos (Francija), Morgan Tipping (Velika Britanija) in Lučka Šparovec (Slovenija).


Sevda Chkoutova

Rojena 1978 v Sofiji (Bolgarija), kjer je obiskovala Srednjo šolo za uporabno umetnost in nato na Novi bolgarski univerzi študirala zgodovino umetnosti in študij nadaljevala na dunajski univerzi. Na Dunaju se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost (1998–2002) in diplomirala iz slikarstva. Leto dni v Chicagu (ZDA), ob samostojnih in skupinskih razstavah večkrat nagrajena v Avstriji in Nemčiji.

Inma Fierro

Rojena 1985 v Sevilli (Španija). Študirala na Univerzi v Sevilli in študij nadaljevala na Akademiji lepih umetnosti Univerze v Barceloni, kjer je 2010 tudi magistrirala. Izpopolnjevala se je v Firencah, Berlinu in Bruslju. Prejela je številne nacionalne nagrade, samostojno je razstavljala v domovini in tujini, sodelovala je na več skupinskih razstavah v Španiji, ZDA, Braziliji in na Portugalskem.

Alexandra Roussopoulos

Rojena 1969 v Parizu. Študirati je začela v Londonu (Heatherley School of Art in Camberley School of Art), nato se je vpisala na Akademijo lepih umetnosti v Parizu, kjer je diplomirala. Samostojno razstavlja od 1998, sodeluje na skupinskih razstavah in simpozijih po Evropi, Ameriki in na Kitajskem. Za svoje slikarstvo je bila večkrat nagrajena, od 2010 se ukvarja tudi s pedagoškim delom.

Lučka Šparovec

Rojena 1984 v Kranju. Slikarstvo je študirala na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani (2005–2010), kjer zdaj zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Za svoje delo je prejela več študijskih priznanj in študentsko Prešernovo nagrado ALUO. Samostojno je razstavljala v Sloveniji in Avstriji ter sodelovala na številnih skupinskih razstavah v  Evropi, Ameriki in Aziji.

Morgan Tipping

Rojena 1982 v Londonu. Študirala na londonski umetnostni šoli Byam Shaw, kjer je diplomirala leta 2006. Deluje na področju slikarstva, videa in performansa. Ob lastnem umetniškem delu se intenzivno ukvarja s poučevanjem v raznih skupnostih in šolah. Sodelovala je na številnih razstavah v Veliki Britaniji, Španiji, ZDA in Singapurju. V letih 2013–2014 je bila med drugim rezidenčna umetnica v Škofji Loki.

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org