English

































Novica


Phill Niblock in Katherine Liberovskaya v Mariboru
25.06.2018 20:00
Phill Niblock in Katherine Liberovskaya
MMC KIBLA
ponedeljek, 25. 6. 2018, ob 20. uri
MIGAV preddogodek

Program:
Prvi niz:
Katerina Liberovskaya z mešanjem avdio del Philla Niblocka v živo.

V tem živem nizu Niblock meša med avdio deli, temelječimi na različnih posnetkih, ki se zelo razlikujejo od njegovih glasbenih kompozicij.

Liberovskaya meša video posnetke z Jitter/Max/MSP iz ogromne osebne podatkovne baze posnetkov, narejenih v zadnjih petnajstih letih.

Drugi niz:
Glasba in slike Philla Niblocka Glasba Phill Niblock
Vlada BC (20:00, 2013) Elisabeth Smalt, viola d'amore, posneti vzorci
Ronet (21:08, 2014) Neil Leonard, tenor saksofon, posneti vzorci
Vreča (21:00, 2014) David Watson, dude, posneti vzorci
V&LSG (21:30, 2013) Lore Lixenberg, glas: Guy De Bievre, naročna jeklena kitara: posneti vzorci

Podobe Phill Niblock
Serija "Gibanje delujočih ljudi", Film/Video – Kitajska 88, Portugalska, Lesoto



Krepostna avantgarda

Po letu 1999 prihaja ponovno v Maribor pionir, legenda in eden najbolj samosvojih inovatorjev newyorške glasbene, intermedijske in umetniške scene Phill Niblock, ki bo v ponedeljek, 25. junija, ob 20. uri, nastopil v Multimedijskem centru KIBLA s povsem novim programom, s katerim je letos na svetovni turneji.

Phill Niblock že od leta 1958 deluje v New Yorku, sprva kot fotograf in filmar. Za njegove filme je značilna dihotomija med površinsko počasnostjo in aktivno, raznoliko teksturo ritma in oblike gibanja telesa znotraj okvirja; zadnje čase snema tudi samo naravo in njeno gibanje ali sestavlja računalniške abstraktne podobe v času. Podobno kot v glasbi, s katero se je začel ukvarjati leta 1968 in postal eden od avantgardnih skladateljev svoje generacije. Čeprav nima formalne glasbene izobrazbe in je njegovo skladanje bolj intuitivno kot sistematično, so nanj vplivali nastopi prve generacije newyorške avantgarde v 1960-ih, med njimi je pomembno vlogo odigrala premiera Trajajočih komadov (Durations pieces) Mortona Feldmana.

Njegova zgodnja dela so vsa narejena s trakovi, na katere je v štirih, osmih ali šestnajstih stezah nasnemaval neprocesirane posnetke precizno uglašenih dolgih tonov, igranih na tradicionalnih instrumentih. Od poznih 1990-ih pa seveda uporablja računalnik, zato so njegove kompozicije ustrezno gostejše v teksturi in včasih vključujejo tudi do 40 stez. Niblockovo glasbeno raziskovanje se lahko zdi atonalno, čeprav je mikrotonalno v zasnovi, kjer z dolgimi toni, ki se zelo malo razlikujejo v višini, ustvarja množico ritmov in generira kompleksne vzorce alikvotnih tonov in druge psihoakustične učinke. Ta izvirna glasba, ki ima nekaj skupnega z zgodnjim minimalizmom, se popolnoma razlikuje po zvoku in tehniki in še nadalje vpliva na generacije glasbenikov iz različnih zvrsti.

Med drugimi je vplival na slovitega komponista Glenna Branco, imena njegovih sodelavk in sodelavcev vključujejo tudi člane Sonic Youth (Lee Ranaldo, Thurston Moore), medtem ko je v zadnjem desetletju sestavil več del za orkester, ki so bila uprizorjena na raznih prizoriščih in festivalih po svetu. Pri tem eksperimentira z izvajalci in postavlja glasbo kot instalacijo, kar je v bistvu najbolj značilno za njegovo delo; nastopi trajajo oziroma zavzemajo prostor tudi po več ur. Mojster kombiniranja zvočnih tekstur, sestavljenih iz različnih zvokov in zgoščenih matric dolgotrajnih amplitud računalniško nadzorovanega vzorčnika ter posnete in žive elektronske glasbe, nas bo ob video projekcijah popeljal v žlahtno tradicijo newyorškega intermedijskega eksperimenta.

Na edinem dogodku v Sloveniji bo Phill Niblock premierno predstavil svoje najnovejše delo in ga nikakor ne gre izpustiti. Vljudno vabljeni.

Phill Niblock, rojen 2. oktobra 1933 v mestu Anderson v Indiani, ZDA, je umetnik, čigar petdesetletna kariera zajema minimalistično in eksperimentalno glasbo, film in fotografijo. Od leta 1985 je direktor Experimental Intermedia (Eksperimentalna intermedija), fundacije za avantgardno glasbo v New Yorku, ki ima od leta 1993 podružnico v Gentu, Belgija, in kurator fundacijine glasbene založbe XI. Ukvarja se tudi z glasbeno produkcijo in intermedijsko umetostjo. Poznan je po gosti, glasni brneči glasbi značilnega zvoka, napolnjenega z mikrotoni instrumentalnih zvočnih nians, ki generirajo mnogo drugih tonov v prostoru. Leta 2013 so njegovo raznoliko umetniško kariero predstavili na retrospektivi, leta 2014 pa so ga počastili s prestižno nagrado Fundacije za sodobno umetnost John Cage (Foundation for Contemporary Arts John Cage Award).

Katherine Liberovskaya je intermedijska umetnica s sedežem v New Yorku in Montrealu, Kanada. Vključena v eksperimentalne videe od 80-ih, je producirala številne enokanalne videoposnetke, video instalacije ter video in glasbene performanse, ki so bili predstavljeni na številnih dogodkih in prizoriščih po vsem svetu.
www.facebook.com/liberovskaya

Tako smo leta 1999 zapisali za njegov nastop: "Do konca minimalno, toda ne
simplistično."

In ga tudi posneli -
http://multimedia.kibla.org/video/niblock.mp4

Spletna stran:
http://phillniblock.com/

http://www.experimentalintermedia.org/

Info: kibla@kibla.org

Produkcija: Kulturno-izobraževalno društvo KIBLA

Soorganizacija: Društvo za sodobno umetnost X-OP, Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO

Podpora: Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor




<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org