English

































Novica


Bratko Bibič, harmonika in jaz
27.12.2017 20:00
NASTOP ODPADE
Hvala za razumevanje.

MMC KIBLA, sreda, 27. 12. 2017. 2017, ob 21. uri

Bratko Bibič je glasbenik, komponist, avtor filmske glasbe, akordeonist, solist in član več zasedb, s katerimi je sodeloval, Accordion Tribe, Begnagrad, Nimal.

Bratko Bibič (roj. 1957), po izobrazbi magister filozofije, je mednarodno uveljavljen skladatelj, harmonikar in vokalist z obsežno diskografijo in koncertno bilanco. Velja za enega pionirjev t. i. emancipacije harmonike od stereotipov, s katerimi se povezuje, začetnikov t. i. world music (sedemdeseta leta) in potem predhodnikov eksperimentalnih avantgard nove glasbe na sceni newyorškega Downtowna (osemdeseta leta), kasneje pa je deloval v številnih slovenskih in mednarodnih zasedbah. Vzporedno z glasbenim delovanjem se poklicno in ljubiteljsko ukvarja z raznoličnimi umetnostnimi praksami, zlasti s filmom, kot tudi s kulturnimi študijami in kulturno politiko. Številni članki in publikacije, nazadnje: Hrup z Metelkove (2003).

Bratko Bibič je že od leta 1973 aktiven avtor – komponist in izvajalec – interpret glasbe v različnih domačih in mednarodnih ansamblih ter v solističnih, duetnih in kolektivnih eksperimentalnih ter multimedijskih projektih. Kot individualni avtor se je s skupino The Madleys in skupinama Begnagrad (1+2) ter Nimal uvrstil v Guardianovo New Gibraltar Encyclopedia of Progressive Rock, All Music Guide in druge. Redno sodeluje pri različnih filmskih koprodukcijah, plošča Bratko Bibič & The Madleys pa je bila leta 1996 nominirana za nagrado nemške glasbene kritike v kategoriji World Music in s strani dveh slovenskih glasbenih kritikov (Ičo Vidmar – Mladina in Sonja Porle – Glasbena Mladina) razglašena za najboljši slovenski CD leta 1996 v kategoriji drugačne glasbe.

Bratko Bibič je ustanovni vodja mednarodne in domače zasedbe The Madleys, ki se je v dvajsetih letih postopoma spreminjala, redni člani zasedbe so se oplajali z gostujočimi glasbeniki, ki so sodelovali v razširjenih zasedbah, povezanih s posebnimi koncertnimi in multimedijskimi projekti. Gotovo je naš mednarodno najslovitejši harmonikar. Harmonika je eno od najbolj razširjenih in priljubljenih glasbil po svetu, v novejšem času se je udomačila v malodane vseh glasbenih zvrsteh. Skupaj z nekaterimi zvrstmi ljudske, predvsem pa t. i. »narodnozabavne glasbe« je harmonika postala tudi pomemben simbol, s katerim se pasivno ali aktivno, pozitivno ali negativno identificira dobršen del slovenskega občestva vseh generacij. Podobno vlogo je harmonika igrala in še vedno igra tudi v drugih kulturah in družbah. Bratko Bibič, kot bi sledil načelu »sledi denarju« (če hočeš najti storilca), sledi harmoniki (ker tako najde storilce) po labirintih spreminjajočih se družbenih, kulturnih, umetnostnih in glasbenih razmer, katerih sopotnik in soustvarjalec so tudi raznolike zgodovinske in aktualne glasbene in harmonikarske prakse. Na harmoniko namreč velikokrat naletiš prav tam, kjer jo najmanj pričakuješ.

Izbrana diskografija
1995 Bratko Bibič & The Madleys - Of Bridko Bebič (CD, Album)
2002 Bratko Bibič & The Madleys - Na Domačem Vrtu (In The Family Garden) (CD, Album)
2009 Bratko Bibič & The Madleys / Rämschfädra & Shirley A. Hofmann* - Ein Guter Geist Aus Grünenwald - Verkörperungen - Live At Alpentöne (CD, Album)
2013 Bratko Bibič & The Madleys & Gosti / Guests - Kabinet Čudes Brutka Bimbiča (CD, Album)

Glasbeni dogodek bo v sredo, 27. 12. 2017. 2017, ob 21. uri, v prostorih Kible v Mariboru.

Vstopnine ni, vabljene in vabljeni! Veselo bo!

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Koproducenti: Kulturno-izobraževalno društvo KIBLA, Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO
Podpora: Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo, Zavod za zaposlovanje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Info:
Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org