English

































Novica


Literarni večer
25.11.2016 19:00
LITERARNI VEČER
Druge besede

- pesniško branje in pogovor z irskim pisateljem Cathalom Póirtéirjem –

V petek, 25. novembra, ob 19. uri bo v Multimedijskem centru KIBLA v organizaciji Društva za sodobno umetnost X-OP in Kulturno izobraževalnega društva KIBLA potekal literarni večer z irskim pisateljem Cathalom Póirtéirjem.

Cathal Póirtéir je pesnik, scenarist, urednik, zgodovinar in folklorist. Na radiu RTÉ Radio 1 in radiu Raidió na Gaeltachta je bil dolgoletni moderator in producent programov v irščini in angleščini, ki so se posvečali sodobni literaturi in dediščini irskega jezika. Napisal je tudi radijsko priredbo literarnega dela in pisal scenarije za televizijo za mladostnike. Cathal je v času dela na RTÉ nadaljeval s pisanjem in literarnim urejanjem in požel velike pohvale za svoje raziskovalno delo The Great Irish Famine (Thomas Davis Lectures). Zavoljo svojega raziskovalnega dela na to temo je bil povabljen, da predava o folklori lakote na Irskem, v Združenih državah Amerike, v Kanadi, v Franciji in na Nizozemskem. Cathal je aktiven na področju literature v irskem jeziku kot ustanovitelj in predsednik Združenja pisateljev v irskem jeziku, kot sourednik irskega Imram-a, kot svetovalec za irski jezik pri Books Ireland ter kot neodvisni producent literarnih dogodkov za Festival literature v irskem jeziku Imram. Njegova pesniška zbirka Tonnchrith Intinne je bila nominirana za nagrado dnevnika Irish Times, njegova igra Púcaí Dallóg pa je prejela nagrado Oireachtas in bila uprizorjena na irskem nacionalnem gledališkem festivalu. Veliko njegovih knjig je del obveznega gradiva na univerzitetnih programih za zgodovino, folkloro in irščino. Za delo na irskem radiu  je prejel zlato in srebrno državno medijsko nagrado. Ustanova Oireachtas na Gaeilge pa mu je podelila nagrado za življenjsko delo.  Njegove oddaje so bile pogosto izbrane za irske predstavnice na mednarodnem radijskem in televizijskem festival Prix Europe. V zadnjih letih spet deluje kot svobodni ustvarjalec. Piše literarno publicistiko, scenarije za radio in televizijo, vključno za igrano nadaljevanko v irščini Ros na Rún, ki jo predvajajo dvakrat tedensko. Ko se bo vrnil iz dvomesečne literarne rezidence v Mariboru, se bo spet posvetil raziskovanju za zgodovinski roman, ki se dogaja v devetnajstem stoletju v okrožju Donegal in temelji na resničnih dogodkih.

Literarni večer je zadnji v vrsti dogodkov, ki so se zvrstili v času Cathalovega bivanja v Mariboru v sklopu njegove literarne rezidence, v času katere je ustvarjal in se predstavljal na različnih literarnih dogodkih, predstavitvah in predavanjih. Na dogodku bo Cathal bral svojo poezijo, ki ji bomo lahko prisluhnili v irskem jeziku ter slovenskih prevodih, ki jih je naredila Helena Fošnjar, slišali pa bomo lahko tudi poezijo drugih avtorjev, ki pišejo bodisi v irščini bodisi v angleščini ali v obeh jezikih.

Pogovor bo povezovala in tolmačila Helena Fošnjar.

Helena Fošnjar je  jezikoslovka, formalno profesorica angleščine, ki pa se že nekaj let ukvarja s prevajalstvom, od nedavnega kot samozaposlena v kulturi.

Na literarnem večeru si bo mogoče ogledati tudi razstavo o Velikonočni vstaji na Irskem, ki jo je ob stoti obletnici omenjenega dogodka pripravila Tjaša Šesek iz Knjižnice Črnuče, Mestna knjižnica Ljubljana.

Prav tako bodo na dogodku predstavljeni izbrani irski pregovori, ki si jih bo moč prebrati v prevodu in  v izvirniku, torej tako v irskem kot tudi v slovenskem jeziku.

Projekt Druge besede / Other Words, v katerega je vključeno društvo X-OP, povezuje majhne in manjšinske jezike in jih promovira s pomočjo literarnih produkcij in rezidenc. Vanj so ob Društvu X-OP in vodilne organizacije Donostia Kultura iz Baskije (Španija), vključeni še partnerji Forum na mladi iz Bitole (Makedonija), Foras na Gaeilge iz Irske in Tresoar iz Frizije (Nizozemska). Nosilna institucija Donostia Kultura iz San Sebastiana / Donostie, ene letošnjih Evropskih prestolnic kulture, izpostavlja baskovki jezik, medtem ko so poleg slovenščine prisotni še makedonski, irski in frizijski jeziki. Projekt Druge besede / Other Words je partnerski program organizacij iz evropskih regij s področja kulture, katerega cilj je vzpostavitev mreže kreativnih okolij za pisatelje in pisateljice, pesnike in pesnice, glasbenike in glasbenice, scenariste in scenaristke, aforiste in aforistke ter vse ostale umetnice in umetnike, ki uporabljajo jezik kot svoje izrazno sredstvo in ustvarjajo v 'majhnih' jezikih.  

Vljudno vabljeni!

Pesniško branje in pogovor je del serije predstavitvenih dogodkov v sklopu ustvarjalne rezidence irskega avtorja Cathala Póirtéirja v Mariboru.
Projekt Druge besede delno financira Evropska Unija, program Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura.

Več o projektu Druge besede si lahko preberete na uradni spletni strani ali na FB strani:
www.otherwordsliterature.eu
https://www.facebook.com/otherwordsloveniaproject/      

     



<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org