English

































Novica


Glasbeni cikel JUTRI 2019 | Nino Mureškić
07.12.2019 20:00
Glasbeni cikel JUTRI 2019
Nino Mureškić
MMC KIBLA, sobota, 7. 12. 2019, ob 20.00

Tolkalec Nino Mureškić ponovno prihaja zvočit v Multimedijski center KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor. V soboto, 7. decembra 2019, bo od 20. ure dalje  s svojimi avtorskimi kompozicijami preletaval široko paleto tolkal iz najrazličnejših glasbenih tradicij: djembe, cajon, darabukka, hang, obročni bobni, dunun, udu, kalimba, mbira, balafon, indijska tabla, najrazličnejša zvočila, itd.

Njegova glasba se navdihuje v raznoterih ritmičnih tradicijah sveta, v avtorske kompozicije vpleta tradicionalne oblike afriške, arabske, balkanske in indijske glasbe. V barvitosti mešanih taktovskih načinov, neparnih ritmov, poliritmije in improvizirane igre se virtuozno sprehaja med ritmičnimi strukturami in dobami, iz tolkal izvablja melodične nadgradnje, ki spletajo njegove kompoziciji v zaokrožene celote. Preplet bogatih ritmičnih struktur, harmonije in melodije daje občutek brezčasja. Kompozicije zaznamuje domišljija, zmes viharne improvizacije in urejene komponirane forme, barvita zvočnost, humor in trans.

Ko se mu na odru pridružijo drugi, v različnih zasedbah, duetih in triih, instrumentalnih ali vokalno-instrumentalnih, zaznamo izjemen zanos skupinske dinamike in bravuroznega igranja, ki izhaja iz primarnih, hipnih, neposrednih interakcij med glasbeniki, čemur smo priče, ko spremljamo Ninove koncerte.

V več kot petindvajsetih letih svojega delovanja je koncertiral in posnel veliko število plošč in zgoščenk z najrazličnejšimi umetniki širom sveta (RTV Big Band, Fool Cool Jazz Orchestra, Carmina Slovenica, Pt. Suresh Talwalkar,  Glen Velez, Howard Lewy, Lori Cotler, Bernhard Schimpelsberger, Vasko Atanasovski, Simone Zanchini, Samo Šalomon, Marko Črnčec, Sharat Shrivastava, Gyan Syngh, Igor Bezget, Sagar, Sounds of Slovenia, Dovč – Krmac – Mureškić trio).

Posnel je tudi prvi slovenski avtorski prvenec na okvirni boben – Manas, izšel prav v založništvu KID KIBLA.

Učenje afriške bobnarske umetnosti je pričel pri gvinejskem mojstru Mamadyu Keiti. Nadaljeval je s študijem pri mojstru Glen Velezu (NY), za okvirni boben (frame drum), riq, bendir, kanjiro.  Leta 2005 nadaljuje s študijem indijske ritmične teorije pri Pandit Suresh Talwalkarju (Bombay).

Leta 2008 je v Punah (Indija) na velikem tridnevnem festivalu igral kot prvi zahodnjak indijsko klasično kompozicijo na afriško bučo.
Zadnje čase, in tako bo tudi še nekaj časa, eksperimentira z elektronsko glasbo, zdaj pa si to naj vsak razlaga, kakor hoče.

Nino Mureškić je samostojni kulturni delavec, glasbenik, njegovo področje so tolkala.

Vljudno vabljene in vabljeni. Vstopnine ni.

Koncert je del Glasbenega ciklusa JUTRI, ki ga Društvo za sodobno umetnost X-OP producira z delno podporo Ministrstva za kulturo, Mestne občine Maribor in EU Programa Ustvarjalna Evropa – Kultura ter v soorganizaciji Kulturno izobraževalnega društva KIBLA in Združenja za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO.

Info: info@x-op.eu

----------------------
X-OP društvo za sodobno umetnost
------------------------
MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor




<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org