English

































Novica


(OD)Zven trenutka
10.10.2018 20:00
Glasbeni cikel JUTRI
Alja Petric feat. Vasko Atanasovski
zvočno/vokalni/glasbeni performans
glasbeni cikel JUTRI
MMC KIBLA, sreda, 10. 10. 2018, ob 20. uri

Alja Petric (vokal, gongi, himalajske posode, kristalne posode, flavte, bobni, ropotulje, zvončki ...)
in
Vasko Atanasovski (saksofoni, flavte)

Zven trenutka je performans, v katerem umetnica Alja Petric raziskuje osnovna gradnika glasbe: zvok in tišino. V njem je združila svoje večletno raziskovanje akustičnih terapevtskih glasbil in vokalno umetnost. (OD)Zven trenutka je širitev in nadgradnja projekta, v katerem se umetnici na odru pridruži gostujoči glasbenik in v odgovor njenim kompozicijam "odzveni" s svojo zgodbo.

Jedro izražanja je kompozicija, sestavljena iz zvočnih tekstur, ki jih glasbenica naniza s pomočjo looperja in jih nato v dialogu z gostom spontano prepleta. Nastanejo glasbeni ambienti, pri katerih se navidezno izgubita tako začetek in konec glasbene fraze kot časovni okvir skladbe in, navsezadnje, tudi občutek za čas. Je alkimija dveh glasbenih svetov, v kateri intuitivno nastajajo zvočno-instrumentalne-vokalne kompozicije, ki slonijo na subtilnosti zvoka in kreativnosti glasbenega izražanja.

(OD)Zven trenutka v svoji konstelaciji prehaja od momentov, v katerih zazvenijo le najbolj subtilni minimalistični glasbeni elementi, ki se zdijo kot nekakšen odzven tišini, do abstraktnih bučnih vrhuncev, ustvarjenih z zvokom gongov, bobnov in atonalnih miniatur, ki se lahko že v naslednjem trenutku prelevijo v strukturirane melodične linije, nanizane po točno določenem harmoničnem zaporedju.

Je neponovljiv eksperimentalni preformans improvizirane glasbe, ki nastaja spontano v dialogu dveh glasbenikov.

-----------------------

Alja Petric, pevka, rojena v Prekmurju, je svoje življenje po diplomi iz arhitekture (2012) usmerila v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih frekvenc in njihovega vpliva na človeka. Študira jazz petje na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, je samozaposlena v kulturi in mentorica petja na Glasbeni šoli B.A.S.E. v Ljubljani.

Prepoznavna je kot pevka v zasedbi Duo Ponte, v kateri od leta 2014 sodeluje z mag. kitare Damjanom Stanišićem. Njena glasbena raziskovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza  in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov. V slednjih je združila svoje večletno raziskovanje starodavnih terapevtskih glasbil in vokalno umetnost. V lanskem letu se je prvič predstavila s performansom Zven trenutka, projekt  v letošnjem letu širi in povezuje z gostujočimi umetniki. Nastal je tudi novi glasbeni tandem s pevko, skladateljico in producentko JUNEsHELEN pod imenom Zvočne krajine – Spevi & Arije.

Več:
http://www.aljapetric.com/

http://www.duoponte.com/
https://www.facebook.com/alja.petric

--------------

Vasko Atanasovski, saksofonist in flavtist, je znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov.

S svojo glasbo je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, kjer je nastopil na mnogih imenitnih prizoriščih, kot so: Festival Ljubljana, Town Hall New York, Jazz festival Atene, International festival Muenster, Sava Centar Beograd, Sally Can't Dance festival Beijing, Mood Indigo Bombay, Niceto (Buenos Aires) itd. Sodeloval pa je z številnimi glasbeniki kot so Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

Je ustanovitelj številnih glasbenih zasedb in tudi skladatelj za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave. Do sedaj je izdal že 13 albumov, pred kratkim pa je največja založba na Balkanu, Croatia Records, izdala album 'Best of Vasko Atanasovski', kar ga kot slovenskega glasbenika postavlja med  zelo redke izbrance, saj je poleg legendarnih Buldožerjev edini s takšnim ugledom.

Več:
http://www.vaskoatanasovski.com/
https://www.facebook.com/vasko.atanasovski1

----------
Foto: Matjaž Wenzel

Foto: Urša Lukovnjak
---------

Glasbeni cikel JUTRI je del programa Društva za sodobno umetnost X-OP.

Info: Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu


<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org