English

































Novica


Taktilni dialog: Eileen MacDonagh in Bojana Križanec
06.07.2018 18:00
Grad Negova, 6. 7.–20. 10. 2018 V petek, 6. julija 2018, ob 18. uri, bo v Gradu Negova v Slovenskih Goricah otvoritev kiparske razstave Taktilni dialog umetnic Bojane Križanec in Eileen MacDonagh.

Najprej v Špitalski kapeli v Celju in od julija do oktobra v Gradu Negova Eileen MacDonagh in Bojana Križanec razkrivata, kako poteka njun Taktilni dialog. To sobivanje njunih oblik, nastalih iz obdelav naravnih materialov, različnih apnencev, ki jih najdemo v Evropi, in sta si jih umetnici vzeli za 'svoje', za materializiranje idej, s katerimi sta napolnili kamenine. Pogovor dveh umetnic v kamnu lahko dojemamo v raznih dimenzijah. Prva je subtilna, emocionalna, čustvena, druga izkustvena, ustvarjalna, metjejska, tretja materialna, bazična, elementarna, četrta simbolna, raziskovalna, metafizična.

Kot geometrijska pravila urejajo vesolje, čistost in vsestranskost oblik aludira na realnost v njenih mnogoterostih, ki povezujejo svetovne kulture in sestavljajo civilizacijo v soglasju različnosti, fizičnem in duhovnem, snovnem in filozofskem, občutenem in zaznavnem.
Odnosi med materiali in formami odpirajo dialoške prostore, v katere umetnici vnašata lastni poetiki, ki samostojno in skupaj postavljata vprašanja, katerih odgovori so tako v edinstvenosti njunih umetnin kot v načinih naših interpretacij, ki jih izjemna dela vzpodbudijo.


Eileen MacDonagh se je rodila leta 1956 v kraju Geevagh na Irskem in od leta 1980 dela kot kiparka. Diplomirala je kiparstvo na Šoli za umetnost Sligo in pridobila certifikat umetnostnih učiteljev s Šole umetnosti in oblikovanja Limerick. Leta 2004 je bila izvoljena v Aosdáno, irsko organizacijo umetnic in umetnikov za edinstven prispevek umetnosti. Razstavljala je na Irskem in v tujini, njena dela so vključena v mnoge zbirke in postavljena v javnih prostorih.

Bojana Križanec, rojena leta 1973 v Celju, je diplomirala iz kiparstva na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani / Akademiji za umetnost Univerze Nova Gorica.
Predstavljala se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, od Evrope do Kitajske in za svoje delo – kipe, instalacije in performanse – prejela razne nagrade in priznanja.

Razstava bo na ogled do 20. oktobra 2018.

Grad Negova:
Odprto od četrtka do nedelje, od 10. do 17. ure.

Bojana Križanec, Povezani
marmor, 26 x 13 x 13 cm

Eileen MacDonagh, Iz svete geometrije 5
(ikozaeder), apnenec, 27 x 27 x 27 cm



<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org