English

































Novica


Jože Šubic: Glorious Twelfth
18.05.2020 10:00
Jože Šubic: Glorious Twelfth
18. 5.—26. 6. 2020
KiBela/MMC KIBLA

Vabljeni v prostor za umetnost KiBela, kjer bo od ponedeljka, 18. maja do petka, 5. junija 2020, na ogled samostojna razstava Glorious Twelfth umetnika Jožeta Šubica, letošnjega prejemnika Nagrade ZDSLU za življenjsko delo – asemblaž. Razstava je podaljšana do 26. junija 2020.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST
(PDF)
BIOGRAFIJA IN NAGRADE
(PDF)


Glorious Twelfth ali lov na žensko v umetnosti Jožeta Šubica Jože Šubic se s svojim novim umetniškim projektom loteva področja lova, a za lov v ožjem smislu gre samo pri izbiri naslova – Glorious Twelfth je namreč dvanajsti avgustovski dan, začetek lovske sezone na škotskega barskega jereba ali divjo kuro v Veliki Britaniji in Severni Irski. Toda namesto obravnave same tematike lova na divje ptice gre umetniku za metaforo, prispodobo moškega lova na žensko kot plen ali trofejo, objekt želje oz. erotične fantazije. To metaforiko lova kot dominantno moškega hobija ali igre posploši na pretresanje razlik med spoloma v kontekstu umetnosti, pri čemer igrajo pomenljivo, če ne že kar ključno vlogo seksualni podtoni in svojevrstni erotizem.

Glorious Twelfth tvori serija dvanajstih del:  prvi sta leta 2016 nastali »dvojčici«, Blowing Twins, ki so jima sledile ženske figure s pomenljivimi naslovi: Strelka, Opazovalka lune, Meduza, Sister of Mercy, Dekle, ki želi vedeti, koliko je vlažna, Kolesarka, Šahistka, Bralka, Nabiralka biserov, Te-ta in Slovenski slavček. Dela nadaljujejo in nadgrajujejo serijo skulptur ženskih glav v naravni velikosti, »utopljenk« in »ujetnic« kot metafore za družbeno obrobnost in izključenost (leta 2012 v sklopu EPK2012  umetniški poseg v degradiran Žički dvor na mariborskem Lentu; leta 2014 postavitev v Miheličevi galeriji na Ptuju).

Tudi tokratna galerijska postavitev funkcionira kot celovit ambient, v katerem smo na prvi pogled priče še enemu nizu discipliniranih ženskih teles. Galerijsko prizorišče vidnega pa ne prinaša le ikonično reprezentiranih ženskih figur, ki so zatopljene v neko bolj ali manj ekscesno dejavnost, marveč gledalcem ponuja možnost vživetja v nam tuje izkušnje, mestoma prignane do točke nevzdržnega v obliki klišejev o ženskem telesu in užitku. To je obenem točka suspenza, ki jo umetnik dosega s potezo nalezljivega humorja in z večrazsežnimi nagovori domišljije. Tematika je pri Šubicu stopnjevana v smeri asociativnih prepletov družbenih ritualov, športa, hobijev in igre, umetnosti in seksualnosti. V tej perspektivi je enigma ženskosti ključni zastopnik tega, kar se upira zajetju s strani moči/oblasti in vednosti – na kar lahko umetnost vendarle pokaže, pa čeprav na način aluzije, v obliki prispodob, kakršne najdemo pri Šubicu.

Jože Šubic, rojen 1958 v Mariboru je leta 1982 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1984 pa zaključil tudi slikarsko specialko. Ukvarja se s slikarstvom, objekti, skulpturo, keramiko, risbo in grafiko. Živi in dela v Mariboru. Je prejemnik dveh Glazerjevih nagrad (1992 in 2013), nagrade ZDSLU za življenjsko delo (2020) ter številnih drugih nacionalnih in mednarodnih nagrad. Razstavljal je na več kot 200 skupinskih in samostojnih razstavah.

________________________________

Ob obisku naših prostorov vas prosimo, da dosledno upoštevate navodila:
  • obisk z lastno masko in brez znakov bolezni,
  • razkuževanje rok,
  • sledite higieni kihanja/kašljanja,
  • vstopajo posamezniki ali do 3 osebe iz istega gospodinjstva,
  • upoštevanje razdalje,
  • največ 5 obiskovalcev sočasno,
  • prosimo sledite smernicam zaposlenih v galeriji.

Razstava je podaljšana do  26. junija 2020. Prostor za sodobno umetnost KiBela/MMC KIBLA je odprt od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v skladu s priporočili NIJZ. Vljudno vas prosimo, da sledite našim obvestilom na spletni strani kibla.org ali družabnih omrežjih glede sprememb odpiralnega časa ali drugih priporočil.

Prostor za umetnost KiBela/MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Ponedeljek – petek: 10:00-18:00




<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org