English

































Novica


Helena Tahir: Risbe in grafike
20.05.2020 16:00
Helena Tahir: Risbe in grafike
20. 5.—12. 6. 2020
artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Vabljeni v galerijo artKIT, kjer bo od srede, 20. maja, do petka, 12. junija 2020, na ogled samostojna razstava risb in grafik umetnice mlajše generacije Helene Tahir.


VABILO (PDF)

Za risbe in grafike Helene Tahir bi lahko rekli, da so intuitivne, saj umetnica začetne misli ustvarjalnega procesa jemlje zgolj kot potrebno usmeritev, vsebino pa razvija skozi proces ustvarjanja oz. proces ustvarjanja osnutkov. V tokratni galerijski postavitvi avtorica predstavlja zadnja dela iz serij V vrtincu, Poetika otroštva in Jesenice, v katerih obravnava prelomne življenjske dogodke, ki bistveno vplivajo na naše razumevanje samih sebe in sveta okoli nas. “V takih trenutkih začnemo preizpraševati svojo percepcijo in se zavemo, da je realnost kompleksnejša kot se zdi, zaznavo pa gradimo na podlagi lastnih interpretacij, izkušenj, misli, čustvenih stanj, pričakovanj in jezika. Tako nastaja moja figuralika, postavljena v fantazijsko kompozicijo z lebdečimi predmeti, ki med seboj največkrat nimajo jasne povezave,” še zapiše umetnica. Ikonografsko bogata in pomensko univerzalna polja pa očitno izražajo avtoričino ljubezen do samega procesa ustvarjanja, raziskovanja tradicionalnih tehnik ter izjemno tehnično dovršenost.

Helena Tahir (1992) se ukvarja s slikarstvom, fotografijo, risbo in grafiko, za katero je  prejela nagrado Majskega salona (ZDSLU) za najboljšo mlado avtorico. Je študentka podiplomskega študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2015 z odliko diplomirala iz slikarstva in umetniške grafike. V preteklih letih je bila na izmenjavi na Fakulteti za likovno umetnost v Portu in na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v domačem in tujem kulturnem okolju, med drugim na prvi samostojni razstavi Osvetlitve v Galeriji Janeza Boljke, Transformation of Image v Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, SlovenIndia v Narodni galeriji moderne umetnosti v New Delhiju, Zum Zoom Zoum v galeriji GapGap v Leipzigu, Papirologija v Galeriji Equrna VI., na samostojni razstavi Likovni kritiki izbirajo v Cankarjevem domu ter V vrtincu v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, na prodajni razstavi ART FOR SALE v Umetnostni galeriji Maribor, na prvi skupinski razstavi Nekje končati, nekje začeti v Ravnikar Gallery Space, kjer se je kasneje predstavila tudi s samostojno razstavo Poetika otroštva ter na letošnji samostojni razstavi Nekje blizu v MGLC v Ljubljani.

Ob obisku naših prostorov vas prosimo, da dosledno upoštevate navodila: obisk z lastno masko in brez znakov bolezni, razkuževanje rok, sledite higieni kihanja/kašljanja, upoštevanje medsebojne razdalje, največ 2 obiskovalca sočasno, prosimo sledite smernicam zaposlenih v galeriji.


< Grafika (5), serija Poetika otroštva, linorez, ročni odtis na polst. Foto: Jaka Babnik, arhiv MGLC.

Produkcija: Društvo X-OP



<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org