English

































Novica


Miran Kreš: XYZ 2
30.04.2019 19:00
Miran Kreš: XYZ 2
KiBela / MMC KIBLA
odprtje v petek, 22. 3. 2019, ob 19. uri

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave »XYZ 2« Mirana Kreša, ki bo v petek, 22. marca, ob 19. uri v KiBeli, prostoru za sodobno umetnost, MMC KIBLA na Ulici kneza Koclja 9 v Mariboru.

Miran Kreš umetniška dela pojmuje kot znanost z odprtimi možnostmi oziroma kot skupek psiholoških vplivov barv in oblik na gledalca. Le tega postavlja pred paradoksalno dihotomijo – enobarvni beli, očesu skoraj nevidni slikarski objekti se ob primerni zatemnitvi razstavnega prostora spreminjajo v barvne površine in geometrične oblike, ki izžarevajo svetlobo. Umetnik raziskuje primarne likovne forme, kjer barve in oblike počasi postajajo vse bolj minimalistične, vendar intenzivne v svoji pojavnosti. Vidni prostor gradi s pigmenti, zidno barvo in vrvicami, le-te pa premišljeno umešča v prostor.

Prostorska instalacija »XYZ 2« prilagojena arhitekturi in logiki prostora razstavišča KiBela temelji na osnovnih likovnih prvinah – črti, barvi in svetlobi. Ta abstraktna kompozicija je poskus, navdahnjen z revolucionarnimi premiki v dojemanju slikarskega prostora prve polovice prejšnjega stoletja, prevajanja klasičnih likovnih elementov iz tradicionalno  dvodimenzionalnega v tridimenzionalen (slikarski) prostor, ki z uporabo analognih sredstev oziroma materialov ustvarja virtualni, digitalni prostor. Kreš z odsotnostjo mimetičnega, abstrahiranimi elementi in minimalistično estetiko raziskuje in ustvarja (neskončno) globino in zračnost prostora, hkrati pa kljub navidez preprosti postavitvi vertikalnih linij, obdanih s svetlobnim plaščem, od gledalca zahteva precejšnjo mero koncentracije in intenzivno čutno participacijo.


Razstava je na ogled do 30. aprila 2019.
Vstop je prost. Vljudno vabljeni.  

Miran Kreš (1973) je leta 1998 je diplomiral pri profesorju Zdenku Huzjanu z diplomsko temo iz abstraktnega slikarstva na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Že med študijem in po diplomi se je predstavil javnosti s skupinskimi in samostojnimi slikarskimi razstavami. Nekaj let je živel in delal v Amsterdamu na Nizozemskem, kjer je samostojno in skupaj z nizozemskimi, angleškimi in francoskimi umetniki uresničil več odmevnih slikarskih in multimedijskih projektov. Po vrnitvi v Slovenijo ustvarja in razstavlja kot samozaposlen v kulturi. Krešev medij so slike, grafike in instalacije; rdeča nit njegovih del pa so barva, svetloba in prostor oziroma psihološki učinek, ki ga imajo na opazovalca.  

Med pomembnejšimi mejniki v njegovi umetniški karieri so projekt “GAD” na Youth Biennialu v Bukarešti l. 2005, posebno priznanje za grafiko na “II. International Printmaking Exhibition” v Istanbulu l. 2006, razstava v “Californian Institute of Integral Studies Gallery” v San Franciscu v Kaliforniji l. 2008, “Project Berlin” v Factory-Art Gallery v Berlinu in v galeriji MOP v Sydney-ju v Avstraliji l. 2012, razstava Iluminacije v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani l. 2013 in l. 2016 Preliminary Design of an Experimental Art-Circling Spaceship, v Kunstahaus Essen v Nemčiji. Njegova dela se nahajajo v javnih in zasebnih zbirkah. Živi in deluje v Ljubljani.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Slika: Miran Kreš, Z, 2018, vrvica, akril, pigmenti, 700 x 600 x 400 cm

MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.








<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org