English

































Novica


Tanja Vujinović: Eliksir Agens
07.09.2018 19:00
Tanja Vujinović: Eliksir Agens
KiBela / MMC KIBLA otvoritev v petek, 7. 9. 2018, ob 19. uri

Eliksir Agens so instalacije, ki se ukvarjajo z gradnjo tehnološkega “drugega”, pri čemer se poslužujejo različnih antropomorfnih in abstraktnih agentov.

Razstava je del večletnega projekta Antropomorfni stroji, ki je nastal ob dvajseti obletnici ustvarjanja umetnice Tanje Vujinović. Zaobjema monografijo in serijo razstav, ki so delno preglednega značaja, skozi nove in prvič prikazane instalacije o eliksirjih pa povzema ključno v temah, ki opredeljujejo njena dela.

Od starodavnih mitoloških bitij do agentov, ki nam omogočajo simulirati inteligenco v domenah virtualnega, ta nastajajoča bitja prehajajo skozi resnična, utopična in distopična kraljestva. Dela raziskujejo različne vloge tehnoloških dejavnikov, od taoističnih nesmrtnih, telesnih in podobnih subjektov, ki so del grške mitologije, prek palčkov, avtomatov, avatarjev ali robotov vse do sodobnih kreacij umetne inteligence, s katerimi poskušamo posnemati značilnosti človeške zavesti.

Instalacije (objekti, generativni računalniški programi, elektronika):
Vrt pilule eliksirja / Garden of the Elixir Pill
Spiritus Agens / Spiritus Agens
Eliksir stroj in Eliksir postaja / Elixir Machine and Elixir Station

Avtorica: Tanja Vujinović
Produkcija: Ultramono (Jan Kušej), 2018
Produkcija: KID KIBLA, Maribor
Izvršna producenta: Tanja Vujinović, Jan Kušej (Ultramono)
Računalniški programi, elektronika, objekti: Tanja Vujinović, Miloš Roglić, Borut Savski, Stefan Doepner, Pero Kolobarić, Roman Bevc, Bevec d. o. o.

Svetovalci: Jan Kušej, Lenart Krajnc, Derek Sneider, Urška Dremelj, Stefan Doepner, Borut Savski, Jelena Guga, Miloš Roglić, Maja Kodre, Tomaž Smrtnik, Aleksander Rečnik, Aleš Rode


 --------

Več na: Spiritus Agens http://ultramono.org/spiritus-agens
Elixir Machine http://ultramono.org/elixir-machine
Garden of the Elixir Pill http://ultramono.org/garden-of-elixir-pill

O avtorici:
Tanja Vujinović je mednarodno aktivna intermedijska umetnica znana po svojevrstnih delih, v katerih raziskuje odnos med človekom in tehnologijo.
Od leta 1997 so bila njena dela razstavljana v številnih pomembnih galerijah in muzejih po vsem svetu, kot so Muzej sodobne umetnosti v Strasbourgu, Kunst Palast Muzej v Düsseldorfu, Muzej sodobne umetnosti v Denverju, Kunsthaus v Meranu, Mednarodni forum Medienturm v Gradcu, Galerija Cornerhouse v Manchestru, Muzej sodobne umetnosti v Istanbulu, Galerija Kapelica v Ljubljani, Muzej Fondacija Vasarely v Aix en Provence, Künstlerhaus na Dunaju in drugod. Do sedaj je razstavljala mednarodno na 140 skupinskih in 30 samostojnih razstavah.
Njene instalacije, katere imenuje aparati za premišljevanje družbe, so sestavljene iz zvoka, videov, objektov in interaktivnih računalniških del, ki jih lahko razumemo kot antropomorfne in abstraktne stroje, skozi katere raziskuje “čudno” stran tehnologije.
Tanja Vujinović (rojena 1973. leta), je končala osnovno in srednjo šolo v Beogradu, kjer je tudi diplomirala leta 1999 na Fakulteti za likovno umetnost na oddelku za slikarstvo. Bila je gostujoči študent na Akademiji za umetnost v Düsseldorfu pri Janu Dibbetsu. Leta 2010 je postala doktorica znanosti s področja filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije Koper.

_______

Tanja Vujinović, Spiritus Agens, instalacija (objekti, elektronika),
produkcija: Ultramono, 2018

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org