English

































Novica


Risk Change predavanja Nove tehnologije: med kreacijo, uporabnostjo in nadzornim orodjem
28.11.2017 19:00
Predavatelja: Kaja Antlej, Tadej Vindiš
KIBLA PORTAL
torek, 28. novembra 2017, ob 19.00 uri   Nove tehnologije: med kreacijo, uporabnostjo in nadzornim orodjem
(predavanja v okviru Risk Change):
- Kaja Antlej: Kreativna uporaba dediščine: 3D tiskanje hrane za promocijo slovenske kulinarike v Avstraliji
- Tadej Vindiš: Druga podoba


- - -

Kaja Antlej: Kreativna uporaba dediščine: 3D tiskanje hrane za promocijo slovenske kulinarike v Avstraliji


Kulinarična dediščina je pomemben pokazatelj kulturne identitete migrantov. Naše raziskovalno delo se v tem smislu osredotoča na kulinarično dediščino Slovencev v Avstraliji ter obravnava vprašanje, kako bi lahko tehnologijo 3D tiskanja hrane uporabili v muzejskih ustvarjalnih prostorih ter tako obudili kreativni potencial mlajših generacij migrantov, tudi otrok in najstnikov. Skozi poglobljene pogovore smo odkrili, da se mlajše generacije le redko odločijo za peko tradicionalnih slovenskih sladic, kakršna je na primer potica, predvsem zaradi njene dolge in relativno zapletene priprave. 3D tiskanje hrane bi lahko postalo orodje, s katerim bi tradicionalno kulinarko približali tehnološko ozaveščeni migrantski mladini. Poleg tega aditivni proces 3D tiskanja omogoča pri peki potice nove, kreativne reinterpretacije temnega (nadev) in svetlega (testo) vzorca, ki niso omejene zgolj na sicer tipično valjasto obliko rulade. Ustvarjalci bi lahko v ustvarjalnih prostorih (makerspace) zasnovali in oblikovali lasten vzorec, navdihnili bi ga lahko na primer pri nas priljubljeni in na spletu dostopni vzorci za nageljne. Na ta način želimo raziskovati, kako se lahko vsebine iz področja dediščine ponovno uporabijo, ali re-ciklirajo, s pomočjo online zbirk in digitalnih izdelovalcev.  

Raziskovalno delo je omogočeno ob podpori štipendije 2015 Endeavour Research Fellowship v okviru post-doktorskega programa avstralskega ministrsva za izobraževanje, ki jo je pridobila Kaja Antlej, študentka centra za kreativno in kulturno raziskovanje (Centre for Creative and Cultural Research) Fakultete za umetnost in oblikovanje Univerze v Canberri, pod mentorstvom professorice Angeline Russo.


- - -

Tadej Vindiš: Druga podoba


Predavanje z naslovom Druga podoba si jemlje kot izhodišče fotografsko podobo, ki se spreminja v času digitalnih sistemov. Živimo v svetu podob, ki danes niso več zgolj subjektivni izrazi, ampak so družbeno aktivne in so nosilke direktnih materialnih posledic. Druga podoba obravnava pet pogledov na sodobno fotografsko podobo: eksistencialni pomen fotografije, kopičenje fotografske mase v sodobnih digitalnih arhivih, halucinogenost digitalnega sveta, nevarnost pristranskosti digitalnih algoritmov in razumevanja fotografije kot potencialno orožje znotraj sistemov nadzora. Predavanje skozi obravnavo različnih aspektov sodobnih fotografskih digitalnih podob posredno izpostavlja probleme s katerimi se soočamo v sodobnih digitalnih kulturah.

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org