English

































Novica


PATRICIA PICCININI Avstralija ZAVEST / CONSCIOUSNESS
11.10.2017 23:59
29. 6.–11. 10. 2017

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor
torek−sobota: 15.00–19.00 (zaprto ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih)
Razstava je na ogled do 11. oktobra 2017.

Spoj likovnega z znanostjo

Vizualna umetnica Patricia Piccinini spaja elemente likovnega z znanostjo, se povezuje z aktualnimi raziskovanji na področju biotehnologij in genskega inženiringa, kar skozi lastno, specifično in prepoznavno avtorsko poetiko združuje v celovito umetnino. Predstavlja se z raznolikim, pestrim in širokim izborom svojih del. Umetnica v avtorsko zasnovani pregledni razstavi prikazuje vsa področja svojega delovanja, od risb in slik, skulptur in objektov do instalacij, video umetnosti in digitalnih odtisov.
Patricia Piccinini ima ambivalenten odnos do tehnologije in uporablja svojo umetniško prakso kot forum za razpravo o tem, kako tehnologija vpliva na življenje. Pri tem sodeluje z drugimi raziskovalci, institucijami in podjetji, da celovito zaobjame kompleksnost izbrane teme. Zanima jo zlasti, kako sodobna pojmovanja narave, naravnega in umetnega spreminjajo našo družbo. Obravnava kritična vprašanja v zvezi z razvojem biotehnologije, kot je genska terapija ali raziskovanje v smeri natančne določitve človeškega genoma ... avtorica pa se navdušuje tudi nad vprašanjem mehanizmov potrošniške kulture. Njena specifična, samosvoja in izvirna dela so v svetovni umetnosti brez primere.
Umetničine skulpture in objekti ne zajemajo samo lastnega volumna, ampak s svojo navdahnjenostjo in sporočilnostjo zaobjamejo celoten prostor. Dialogi, ki jih posamezna dela vršijo znotraj sebe, se z iskrivostjo hipno dotaknejo tudi obiskovalk in obiskovalcev ter postanejo vseprisoten del skupnega razmišljanja, ki tako postane akter umetnine in celotne galerijske postavitve.
Patricia Piccinini sodeluje tudi na potujoči skupinski razstavi »Preoblikovana resničnost, 50 let hiperrealistične skulpture«. Družbo ji delajo sodobniki in sodobnice, kot so Ron Mueck, Žarko Bašeski, Maurizio Cattelan, Marc Sijan, Berlinde de Bruyckere, Paul McCarthy, ter legende in pionirji, kot so Duane Hanson, George Segal, Juan Muñoz, Robert Graham in drugi.

Patricia Piccinini (rojena leta 1965 v Freetownu, Sierra Leone, Afrika) je avstralska umetnica, ki deluje v različnih medijih, vključujoč slikarstvo, video, zvok, instalacijo, digitalne odtise in kiparstvo. Leta 2003 je predstavljala Avstralijo na mednarodni umetnostni razstavi, 50. Beneškem bienalu.
Univerza v Melbournu, kjer predava na visoki šoli Victorian College of the Arts, ji je leta 2016 podelila častni doktorat iz vizualnih in upodabljajočih umetnosti (honoris causa). Med številnimi razstavami, kjer so bila v zadnjih letih predstavljena njena dela, izpostavlja samostojni razstavi »Relativity«, ki je potekala v sklopu mednarodnega festivala umetnosti v Galwayu na Irskem leta 2015, ter prav tako samostojno galerijsko postavitev z naslovom »Patricia Piccinini: Bodyscape«, ki je bila na ogled v muzeju Yu-Hsiu, v Caotunu na Tajvanu leta 2016.

Več na:
http://www.patriciapiccinini.net

Kurator: Peter Tomaž Dobrila
Postavitev razstave: Peter Hennessey, Patricia Piccinini, Simon Sedmak

Otvoritev razstave: v četrtek, 29. junija 2017, ob 19. uri
Vodstvo po razstavi v petek, 30. junija 2017, ob 17. uri
Pogovor z umetnico v soboto, 1. julija 2017 ob 19. uri

Razstava Zavest / Consciousness Patricie Piccinini je samostojna umetniška predstavitev v nizu mednarodnih dogodkov štiriletnega projekta Risk Change – Tvegaj spremembo (2016–2020), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
www.riskchange.eu
www.kibla.org
FB KID KIBLA
- - -
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor
torek−sobota: 15.00–19.00
(zaprto ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih)
Kako najti KIBLA PORTAL?
(povezava na Google map)
https://goo.gl/SkZT7v

- - -
KID KIBLA sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor, projekt RISK CHANGE (2016–2020) sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije. Projekt ESS sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org