English

































Novica


Katarina Zdjelar: Preizpraševanje bližine
19.01.2022 10:00
Katarina Zdjelar: Preizpraševanje bližine
3. 12. 2021–8. 1. 2022 (podaljšano do 19. 1. 2022)
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni_e na odprtje samostojne razstave umetnice Katarine Zdjelar z naslovom Preizpraševanje bližine, ki bo v petek, 3. decembra 2021, ob 19. uri, v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)
SEZNAM DEL (PDF)

Katarina Zdjelar v svojih filmih raziskuje odnos med zvokom in sliko in njuno povezanost s človekovim organizmom, ki z glasom in pogledom proizvaja nekaj, kar temu organizmu istočasno pripada in ne pripada – nekaj, kar se mu vrača iz fizičnega okolja, prostora družbenosti, iz prostora zaznamovanega s pravili uravnavanja in strukturami moči. Skozi osebno izkušnjo selitve iz enega kulturnega okolja v drugega umetnica preizprašuje načine, na katere učenje jezika ali kakršna koli oblika discipliniranja glasu in zvoka (npr. pevske, jezikovne ali glasbene vaje) umešča telo v dane kulturne in ideološke okvire ter kako se telo na takšno uokvirjanje odziva. V njenih filmih skoraj nikoli ni pogleda na celotno situacijo, ki jo prikazuje, ampak gre za serijo izrezov, detajlov, ki jih povezuje premikajoče se oko kamere, postavljene v sredino dogajanja, pri čemer le-ta postane del telesa, ki se premika znotraj določenega, orkestriranega in zaprtega sistema. (iz besedila Branislava Dimitrijevića)

Katarina Zdjelar
je odraščala v Beogradu in trenutno živi v Rotterdamu. Pri svojem delu se primarno osredotoča na medij gibljivih slik in instalacij in raziskuje načine srečevanja enega telesa z drugim kot mestom upora in možnosti ter opozarja na krhkost kolektivnega delovanja v sedanjosti. Glas, glasba, zvok in jezik predstavljajo osrednje interese njenega delovanja. Njena najnovejša dela obravnavajo potenciale in dediščino pacifističnih (proto)feminističnih praks, vključno s praksami Käthe Kollwitz in Dore Hoyer. Zdjelarjeva je magistrirala iz likovne umetnosti na Inštitutu Piet Zwart v Rotterdamu. Diplomirala je na Univerzi za umetnost v Beogradu in opravila dveletno rezidenco na Rijksakademie van beeldende kunsten v Amsterdamu. Na 53. beneškem bienalu je zastopala Srbijo ter sodelovala na številnih samostojnih in skupinskih mednarodnih razstavah, kot so 11. berlinski bienale, Muzej Stedelijk Amsterdam, Metropolitanski muzej fotografije v Tokiu, Fundacija Frieze v Londonu, Casino Luxembourg, De Appel v Amsterdamu, MACBA Barcelona, MCOB Muzej sodobne umetnosti v Beogradu in muzej Sztuki Lodz. Prejela je več nagrad, nazadnje nagrado MMSU na 24. zagrebškem salonu (2019) in nagrado Dolf Henkes (2017), saj je bila med nominiranci za nizozemsko nagrado Prix de Rome (2017, 2010).  Zdjelarjeva je tudi pedagoginja in deluje kot glavna mentorica na Inštitutu Piet Zwart (MA Fine Arts/Likovna umetnost op. p.), WdKA Rotterdam in na programu Master Artistic Research na Nizozemski filmski akademiji v Amsterdamu.

Vstop je prost. Ogled je možen skladno s PCT-protokolom in priporočili NIJZ.

Razstavo sofinancirajo: Mondriaan Fund, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor.

< Katarina Zdjelar, Not A Pillar Not A Pile (Dance for Dore Hoyer), 2017 / 2021, zajem zaslona.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.



<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org