English

































Novica


Travel in Europe - novi evropski projekt
17.01.2007 09:00
Kulturno izobraževalno društvo KIBLA (KID KIBLA) iz Maribora je potrjeno kot soorganizator s strani programa Kultura 2000 podprtega projekta Potovanje po Evropi (Travel in Europe). Gre za večletni projekt, ki se ukvarja z evropsko kulturno dediščino, pričel se je s koncem leta 2006 in se zaključi ob koncu leta 2009. To je že drugi večletni projekt, dobljen na tem razpisu, prvi je bil gRig – Guild for Reality Integrators and Generators / Ceh za integratorje in generatorje realnosti, s čimer je KID KIBLA verjetno edina evropska organizacija, ki je prisotna v kar dveh kategorijah od treh v razdelitvi evropske kulture, Vizualni umetnosti in Dediščini, medtem ko v tretji kategoriji, Uprizoritvene umetnosti, nismo ničesar prijavljali.

Koordinator projekta je italijanska Univerza v Genovi, Oddelek za elektroniko in biofizikalno inženirstvo - ELIOS Lab DIBE, soorganizatorji pa so (poleg KID KIBLA) Association pour le développement des enterprises et des competences – ADEC (Francija), International Centre for Art and New Technologies – CIANT (Češka republika), National Forum ALTERNATIVES, PRACTICE, INITIATIVES – NF-API (Bolgarija), Instituto Politécnico de Tomar – PoliTomar (Portugalska), Mancomunidade de Municipios Arousa-Norte – ArousaNorte (Španija) in Fundatia pentru Arta Alternativa – AltArt (Romunija). Ob tem je slovenski partner KID KIBLA Laboratorij za geometrijsko modeliranje in algoritme multimedije Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Kulturna dediščina evropskih držav je izjemnega pomena, kljub temu pa se velik del evropske populacije popolnoma ne zaveda tega bogastva. To pomeni, da pomemben vir znanja (in z njim povezanih poslov) ni ustrezno izkoriščen. Projekt Travel In Europe namerava za promocijo evropske dediščine širši javnosti uporabiti najnovejše informacijske in komunikacijske tehnologije.

Spletno okolje Travel In Europe bo dostopno kot enostavna spletna stran, ki bo uporabnikom omogočala izkušnjo osebnega in očarljivega doživetja nekaterih evropskih mest (za vsako državo bodo predstavljena tri do štiri mesta). Osnovni vmesnik bo zemljevid Evrope. Uporabniki okolja Travel In Europe bodo potovali skozi nekatera evropska mesta z namenom doseči določen cilj (npr. reševanje kviza o kulturi, odkrivanje skrivnosti določenih kultur, itd.). Uporabniki se bodo gibali skozi verodostojno rekonstruiranem 3D okolju (raven primerna za spletne igrice). V vsakem mestu bodo naleteli na ovire, s premagovanjem katerih bodo dosegli končni cilj. Ovire bodo predstavljene v obliki enostavnih igric/kvizov o lokalni dediščini.

S pomočjo tega konstruktivističnega pedagoškega pristopa (npr. “izkustveno učenje”, uporabnikovo znanje preizkusiti v določeni situaciji, npr. v igri ali raziskovanju sveta), nameravamo širiti in promomovirati znanje o kulturni dediščini ter pritegniti tudi tiste, ki
niso naklonjeni kulturnim aktivnostim. Ti ljudje uživajo v vieo igricah in spletnih klepetalnicah. Travel In Europe namerava “govoriti njihov jezik” in jim na ta način omogočiti visoko kvalitetne kulturne vsebine. Ne želimo jih odtegniti od njihovega tradicionalnega učenja, pač pa želimo izkoristiti navdušenje mladih ljudi do novih tehnologij (pa tudi starejših v  smislu vseživljenjskega učenja) in jim omogočiti kulturno pomembne izkušnje.

Projekt želi promovirati številna področja: zgodovino, umetnost, jezike, geografijo (zemljevidi Evrope in mest so stalne reference v uporabnikovem vmesniku) in veščine (sposobnost izluščiti pomembne in uporabne informacije iz besedil in podob tako za igro, kakor tudi za kulturo, sposobnost branja zemljevidov, sposobnost reševanja nalog na področju kulture npr. interpretacija slike).

Igrice bodo razvite v angleškem jeziku in v jeziku posameznih držav. Prav tako spletno okolje Travel In Europe vključevalo enostavni urejevalnik, s pomočjo katerega bodo lahko avtorizirani uporabniki prevedli vsebine v druge jezike, tako da se bodo posamezni odseki in celotne igrice lahko odigrali tudi v drugih jezikih.

Spletno igrico bodo lahko igrali igralci iz različnih držav, tudi s pomočjo enostavnih orodij, ki bodo omogočala ne samo tekmovanje, temveč tudi medsebojno sodelovanje. Virtualno potovanje ni nadomestilo za resničen obisk določenih mest. Zatorej bo igrica (in virtualni obiski mest) oblikovana z namenom uporabniku posredovati idejo, da kulturno popotovanje po Evropi ni fikcija. Vse, kar bo realistično predstavljeno v virtualni resničnosti, je reprodukcija dejanske dediščine, ki se jo da občudovati v evropskih mestih. Še več, številne spremljevalne aktivnosti, ki naj bi promovirale Travel In Europe, so načrtovane v partnerskih mestih v obliki dogodkov v kulturnih institucijah in šolah.

Info:
Peter Tomaž Dobrila
peco@kibla.org


<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org