English

































KIBLA z razstavo MIG 21 gostuje na Madžarskem

KIBLA z razstavo MIG 21 gostuje na Madžarskem
MűvészetMalom, Ferenczy Múzeumi Centrum
Szentendre, Madžarska
otvoritev 7. 9. 2017, ob 18. uri

V četrtek, 7. septembra 2017, se ob 19. uri v Szentendreju, primestju Budimpešte odpira skupinska razstava MIG 21, ki je bila lani na ogled na vseh treh prizoriščih KID KIBLA v Mariboru. Poimenovali smo jo Mednarodno interdisciplinarno gibanje 21 in je z umetniškim sredstvi ponujala humanistični odgovor na politično vprašanje kot eno od ekstenzij vojaških posegov v Afriki in Aziji. Nastala je kot del evropskega projekta Tvegaj spremembo in je povezala preko 50 umetnic in umetnikov, ki so razstavili več kot 120 del.

Gostovanje v Centru Ferencovih muzejev (Ferenczy Múzeumi Centrum), ki upravlja 17 najpomembnejših muzejev in so ena osrednjih umetniških institucij na Madžarskem, bo potekalo v izjemnem okolju MűvészetMalom, slovensko Umetniški mlin, namenjenemu sodobni umetnosti. Mednarodna umetniška razstava na temo migracij MIG 21, ki se bo pričela dopoldne s tiskovno konferenco, bo odprla tudi vsakoletni program Umetniška prestolnica 2017; zaključila se bo 8. oktobra 2017.

Zaradi drugačnega prostora smo bili kuratorja razstave Nina Jeza in Peter Tomaž Dobrila ter madžarski selektor dr. Bela Marias, ki si je želel izrazit mednarodni poudarek, primorani za razstavo v Umetniškem mlinu izbrati 19 umetnic in umetnikov, ki se bodo predstavili s preko 50 deli.

Tako ob slovenskih umetnikih Marku Jakšetu, Metodu Frlicu, Srdjanu Živuloviću, Jožetu Slačku in Marku Breclju, ki bo izvedel otvoritveni performans, sodelujejo skupina AES+F in Oleg Kulik iz Ruske federacije, Žarko Bašeski iz Makedonije, Bureau d’Etudes iz Francije, Heather Dewey-Hagborg iz Združenih držav Amerike, Jusuf Hadžifejzović iz Bosne in Hercegovine, Jovan Joca Jovanović in Raša Todosijević iz Srbije, Herlinde Koelbl in Ulrich Wüst iz Nemčije, Zbigniew Libera s Poljske, Jan Macko iz Češke republike, Mladen Stilinović s Hrvaške in Adam Donovan iz Avstralije; razstavljeno bo tudi izvirno delo Aleksandre Kostič s celostno podobo za MIG 21.

Razstava MIG 21 je del velikih mednarodnih dogodkov štiriletnega projekta Risk Change / Tvegaj spremembo (2016–2020), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije.
Podpirata nas tudi Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Spletne povezave:
www.kibla.org
www.riskchange.eu
www.kiblix.org

www.femuz.hu
www.artcapital.hu

Sledite nas na FB in Twitterju: #KIDKIBLA, #RISKCHANGE, #KIBLIX

KID KIBLA je članica M3C (Mreže multimedijskih centrov Slovenije); mednarodne platforme X-OP Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti; in Mreže centrov raziskovalnih umetnosti (McRU).

Info: Peter-Tomaz.Dobrila@kibla.org
Nina.Jeza@kibla.org

Foto: Deim Balazs, Kibla arhiv






















































Foto: Kibla arhiv




















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org